Koninklijke doos. - Hoebrechts, Els, ....- (Antwerpen : Zwijsen, 2008)
De koninklijke doos maakt deel uit van de methode Ik pen! Kleuters, die op haar beurt onderdeel is van de methode Ik pen! die voor leerjaar 1 tot en met 4 een doorgaande lijn biedt voor het technisch schrijven. Vooral de ontwikkeling van motorische vaardigheden en van correct schrijfgedrag wordt gestimuleerd. Dit gebeurt door een open, speelse, kindgerichte, thematische aanpak, die kan worden aangepast aan de concrete situatie van groepen en individuele kinderen. Bij de zeven voorleesverhalen hoort een prentenboek over een koning die wil leren schrijven. Bij ieder verhaal horen twee platen. Als de kinderen het verhaal zelfstandig beluisteren met behulp van de cd, kunnen ze het verhaal met het prentenboek 'meelezen'. Drie handpoppen maken het voorbereidend schrijven nog leuker: de koning, de koningin en hun huisdier het varkentje. Deze poppen kunt u inzetten bij het introduceren of het naspelen van het verhaal, bij de creatieve afsluiting of bij het aanbieden van het schrijfpatroon. Op de cd staan twaalf liedjes met voorgezongen tekst, de instrumentale versies en de voorgelezen verhalen van de koning. De eerste zeven liedjes kunt u het hele jaar blijven zingen. Ze zijn gekoppeld aan een beweging als onderdeel van de schrijfhouding of zomaar aan het verhaal. De andere liedjes zijn gekoppeld aan een schrijfpatroon. Door de voorleesverhalen, de handpoppen en de liedjes identificeren de kinderen zich met de koning die wil leren schrijven. Ze kunnen zijn gedrag 'nabootsen' om tot een goede schrijfhouding, potloodhantering en papierligging te komen. Dit verloopt niet bij alle kleuters even snel of gemakkelijk. De motorische ontwikkeling speelt hierbij een rol. Dwingend optreden of het stellen van eisen ten aanzien van bepaalde houdingen staat niet voorop, wél het begeleiden en stimuleren van de kleuters bij het aanleren en toepassen van correct schrijfgedrag.
Doos bevat: 1 prentenboek: Het verhaal van de koning; 3 handpoppen: koning, koningin, varken; 1 cd met schrijfliedjes, dansmuziek en verhalen voor kleuters; 1 'gouden' potlood
Didactisch materiaal.
Keywords: Voorbereidend schrijven