Kamishibai : houten verteltheater. (Sint-Niklaas : Abimo)
De zaal zit vol kinderen. Op een verhoging prijkt een geheimzinnig kastje. Wat zou erin zitten? Dan klapt de verteller voorzichtig de deurtjes open. Het verhaal begint. Vanaf het eerste moment worden kinderen n volwassenen gegrepen door het vertelkastje. Het lijkt een beetje op een poppenkast. Er zijn echter geen poppen, maar platen, en de verteller zit er niet achter, maar ernaast. In Japan, waar het vertelkastje vandaan komt, heet deze vertelvorm daarom kamishibai, ofwel papiertheater. Niet in de laatste plaats door de educatieve mogelijkheden groeit de populariteit van het vertelkastje in alle werelddelen. Met Kamishibai krijg je nu voor het eerst de kans om mee te stappen in de eeuwenoude Oosterse traditie van het verteltheater. Op die manier kruip je in de huid van de wijze, Japanse rondreizende vertellers. Met verhalen en mythes zul je, net als zij, kinderen onderdompelen in een nieuwe magische wereld. het jonge publiek zal aan je lippen hangen! Hoe werkt het? De prenten zitten in volgorde van het verhaal in de Kamishibai. Op de achterzijde van de laatste prent staat het deel van het verhaal dat hoort bij de prent die op dat moment getoond wordt, zowel als de tekst van de prent zelf. De prenten worden steeds achteraan teruggezet. Op die manier heeft de verteller de tekst ter beschikking en blijven de kinderen geboeid door de opeenvolgende prenten die ze te zien krijgen. De kinderen genieten met de Kamishibai van een echt theaterstuk...
Didactisch materiaal.
Keywords: Kamishibai; Vertellen -- Kleuteronderwijs