Zet jezelf in beweging! : organisatie-, opdracht- en evaluatiekaarten voor bewegingsopvoeding voor leerjaar 1 tot 6. - Coens, Hannelore, ....-; De Medts, Christine, ....-; Verhoeven, Anja, ....- (Antwerpen : Zwijsen, 2011)
Als leerkracht bewegingsopvoeding weet u hoe belangrijk het is om gezond en fit te leven. U wilt uw leerlingen dan ook veel en goed leren bewegen. En u wilt hen daar meer bij betrekken... Waaruit bestaat het pakket? * Een gebruikswijzer (in box 1). * 16 bewegingsthema's verdeeld over drie boxen. * Elke box bevat 250 handige kaarten. * Elk bewegingsthema bestaat uit organisatie-, opdracht- en evaluatiekaarten. * Per bewegingsthema is er een aanbod voor eerste, tweede en derde graad. * 2 cd's met begeleidende muziek bij de thema's ritmiek, touwtjespringen, fitness en relaxatie (in box 1). Zet jezelf in beweging! maakt het u gemakkelijk. De bewegingsthema's zijn opgebouwd conform de eindtermen (motorische competenties, gezonde en veilige levensstijl, zelfconcept en sociaal functioneren). Het past in een voor u gekende organisatievorm en bij uw stijl van lesgeven. Zet jezelf in beweging! gaat uit van de hedendaagse visie rond bewegingsopvoeding waarbij de totale persoonlijkheidsontwikkeling
Een gevarieerd en uitdagend bewegingsaanbod met voldoende aandacht voor de mogelijkheden van alle leerlingen. De geschreven instructie is eerder beperkt. Het zijn vooral de beelden (illustraties of foto's) die voor zich spreken. Naast de instructie vindt u ook informatie over: * de organisatie * de rol van uitvoerder, helper, observator, organisator, coach * de variatie- en differentiatiemogelijkheden * de doelen waaraan de opdracht beantwoordt * het materiaal dat u nodig heeft Met de kaarten uit Zet jezelf in beweging! bevordert u het partnerleren bij uw leerlingen. Ook bij bewegingsopvoeding leren de kinderen dankzij de interactie met de omgeving: de leerkracht, de medeleerlingen. Uiteraard moet dit langzaam opgebouwd worden.
Van de bewegende leerlingen centraal staat. Zet jezelf in beweging! staat voor een 'gezonde, fitte levensstijl' die de kinderen motiveert om het leerproces zelf in handen te nemen * door hen zelf hun taak te laten kiezen en er hen verantwoordelijk voor te maken (autonomie) * door hen succes te laten ervaren (competentiegevoel) * door het samenhorigheidsgevoel met klasgenoten en leerkracht te bevorderen (verbondenheid). De kaarten zijn geordend volgens bewegingsthema's. Binnen die bewegingsthema's werkt u vanuit bewegingsproblemen die in het leren centraal staan. Het is de bedoeling dat leerlingen inzichten ontwikkelen die ze kunnen toepassen in andere situaties. De bewegingsthema's zijn: balanceren, bal- en dingvaardigheden, hangen/schommelen/slingeren, heffen en dragen, kleine spelen en sportspelen, kruipen/klauteren/klimmen, lopen, ritmisch en expressief bewegen, rotaties, springen, steunen, trekken en duwen, gezonde en fitte levensstijl, relaxatie en zwemmen. Zet jezelf in beweging! schenkt u
Didactisch materiaal.
Keywords: Bewegingsopvoeding -- Basisonderwijs