Ontwikkelen van softwarepakketten voor optimalisatie van het documentatiecentrum en het beheren van leerlingendossiers : Basisschool De Krekel Sint-Amandsberg. - Dujardin, Stephany, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. GKG (Kortrijk : GKG, 2006)
Mijn scriptie behandelt mijn stage in basisschool 'De Krekel'. De stage omvat 2 grote onderdelen. Enerzijds het ontwikkelen van een softwarepakket voor het beheren van de bibliotheek op school, het documentatiecentrum, wat het hoofdproject was. Anderzijds het herprogrammeren van het bestaande leerlingendossier-programma naar een VB.NET programma met een SQL Server 2005 Express database als back-end. Dit vormde een facultatief project dat opgestart zou worden indien er tijd over was. Op de school was er nog geen softwarepakket aanwezig voor het beheren van de bibliotheek. Daardoor werd de bibliotheek amper gebruikt. Om iets op te zoeken, moest men de volledige bibliotheek manueel doorlopen, tenzij men enkel zocht in een bepaalde deelrubriek. Maar dan liep men de kans om nuttige informatie over het hoofd te zien. Voor het leerlingendossier-programma werkte men met het softwareprogramma FileMaker Pro, wat men kan vergelijken met een Access database. Het probleem bij dit programma is dat als men niet oplet, men gegevens van een andere leerkracht kan overschrijven. Dit kan tot onvolledige en incorrecte gegevens leiden. Daardoor wordt het programma zo onbetrouwbaar dat er maar van op 1 computer geconnecteerd wordt om zo gegevensverlies te vermijden. Omdat de gebruikers van deze programma's, de leerkrachten en leerlingen, slechts een beperkte computerkennis hebben, moeten de programma's heel gebruiksvriendelijk en eenvoudig zijn. Ze moeten op de verschillende Windows versies kunnen draaien, van Windows 98 tot XP.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: kortrijk.bib@howest.be
Eindwerk multimedia- en communicatietechnologie