Monocycle. - Ulburghs, Berten, ....-; Hogeschool West-Vlaanderen. GKG (Kortrijk : GKG, 2008)
Een nieuw soort rijwiel ontwerpen en ontwikkelen is een werk van lange adem. Veel denkwerk en technische inzichten worden gecombineerd met kennis van materialen, technieken en kijken naar het bestaande. Mijn oorspronkelijke uitdaging was een speciale fiets ontwikkelen. Later ben ik op het idee van een monowheel gekomen. Dit leek me wel iets leuks om te ontwerpen en om mee te fietsen. Het principe van zwaartepuntverplaatsing is voor mijn monocycle van groot belang . Ik gebruik dit principe om ervoor te zorgen dat de bestuurder, liggend op zijn stoeltje, met de voeten aan de trappers slechts een minimale duwkracht moet gebruiken om een voorwaartse beweging tot stand te brengen . Doordat de frames vrij in elkaar kunnen ronddraaien, verplaatst het zwaartepunt zich wanneer men begint met trappen, hierdoor begint het geheel te rollen en is de monocycle op weg. Mijn monocycle is vrij groot zodat hij goed zichtbaar is in het verkeer. Dit groot wiel heeft als voordeel dat het goed schokken opvangt.
Dit eindwerk kan je digitaal aanvragen via mail: kortrijk.bib@howest.be
Eindwerk industrieel productontwerpen