Hekselien en elfje Fien. - Melis, An, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2010)
Hekselien en elfje Fien is een lief, meisjesachtig getekend boek met veel tekst en hier en daar een flap waarachter een nieuw stukje verhaal verborgen zit. Daarnaast is er ook een bijbehorende cd, die een leuk extraatje vormt. Het boek vertelt het verhaal van de verkouden draak Bonkie, die last heeft van "drakensnot". Hekselien besluit daarom om toversoep te maken. "Een heleboel rare spullen en drankjes verdwijnen in de heksenketel", met naast pompoenen, kruiden en flesjes die op olie lijken ook een paar spinnen en wormen. Dit gegeven wordt aangevuld met het heksentoverboek vol heksentekentjes, dat kinderen zeker zal aanspreken. Achter een flapje zie je hoe de heks in de soep valt, waardoor ze ziek wordt. Vervolgens moet Beertje Moes, die helaas niet kan toveren, op zoek gaan naar een oplossing. Die vindt hij gelukkig bij de elfjes, die in dit boek sprookjesachtig zijn getekend, met veel zachte kleuren, en eruitzien als vrolijke kindfiguurtjes, met een hoedje met voelsprieten, vleermuismouwen en sterretjes. Door hun toverstof ? een roze confetti met kleine vlindertjes ertussen ? gaan allerlei dingen zweven, ook beer Moes. Bovendien kan het ziektes genezen, wat op het einde zowel bij Hekselien als bij draak Bonkie gebeurt. Het moment waarop Moes gaat vliegen is erg levendig in beeld gebracht, met allerlei krullen en lijnen. Ook op de andere tekeningen is er veel oog voor detail, waardoor dit een echt zoekboek is voor kinderen, die bij elke plaat een eigen verhaal kunnen verzinnen. De uitvoerige teksten bij de tekeningen zijn eenvoudig en bestaan uit korte zinnen, die telkens op een andere regel beginnen. De tekst kon wel wat levendiger en klinkt ook nogal drammerig. Wel wordt er hier en daar gespeeld met de typografie. Zo zien kinderen die nog niet kunnen lezen aan de woorden dat er iets gebeurt, wat dan weer doet uitkijken naar de volgende bladzijde.
Leeftijd: 3+
Keywords: Elfen; Heksen; Toveren; Ziek zijn