Aadje piraatje. - Huiberts, Marjet, 1960-; Posthuma, Sieb (Sybrand Suardus Nicolaas), 1960-2014 (Haarlem : Gottmer, 2010)
Vijf vrolijke verhalen over Aadje Piraatje die bij zijn vader op een piratenschip woont: o.a. over heimwee, eten en huisdieren. Aadje Piraatje begint met het lied over de kleine piraat die leert zwemmen. Daarna volgen nog vier vrolijke verhalen over het leven op zee. Af en toe lost de bemanning problemen op een wel heel onconventionele manier op. Zo leert Aadje zwemmen terwijl hij aan een haak te water wordt gelaten. De voltallige bemanning van het piratenschip moedigt hem aan: "Intrekken, wijd en sluit, en een rondje met je armen -- dan spuit je vooruit." Wanneer er een haai achter Aadje opduikt, kan hij maar best bewijzen dat de zwemles resultaat heeft geboekt. Het volgende verhaal gaat over de bijzondere kost op een piratenschip. Terwijl alle piraten letterlijk hun vingers zitten af te likken, vindt Aadje de schildpaddensoep eigenlijk maar niks. En opnieuw wordt er een versje gezegd om dat euvel te verhelpen. Deze structuur en opbouw komen in alle verhalen terug; de teksten zijn volledig op rijm gezet en worden regelmatig onderbroken door een zichzelf herhalend versje. In het derde verhaal krijgt Aadje heimwee naar zijn moeder, die op een ver eiland woont. Wanneer hij haar een brief schrijft, krijgt hij alle stoere piraten aan het huilen. Verder zijn er ook nog een vader als huisdier en vuile piraten op een hoopje in het bad.
Leeftijd: 3+
Keywords: Zeerovers; Humor