Straaljagers en ballonnen. - Smit, Nils, ....-; Ruell, Kristina, 1971- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2010)
Prins Kobus is bijna jarig. Zijn ouders plannen een koninklijk feest. Prins Kobus heeft echter andere plannen. De koningin nodigt allemaal belangrijke mensen uit, Kobus vraagt zijn vrienden. De koning wil beroemde muzikanten, Kobus verkiest de fanfare. De koningin plant een hondenshow, Kobus belt naar de dierentuin en het circus. Op de dag van het feest kijken de koning en koningin raar op... Een heerlijk verhaal over de verschillende wensen van ouders en kinderen, en hoe die toch te combineren zijn. Treffend in beeld gebracht met veel aandacht voor details. Prins Kobus is jarig. En dus organiseren de koning en de koningin een groots verjaardagsfeest. Alleen denken ze in de eerste plaats aan wat ze zelf leuk vinden en nodigen ze enkel belangrijke mensen uit. Kleine Kobus luistert mee naar hun plannen, boven in zijn bed, en vindt het maar een saaie boel. Hij feest liever met zijn vrienden. Een klassiek orkest voor de koning? Doe prins Kobus maar een vrolijke fanfare. Toastjes met zalm voor
De koningin? Prins Kobus smult liever van een slagroomtaart, groot genoeg om zelf in te kruipen. De wensen van de kleine prins liggen niet altijd voor de hand. Wil de koning straaljagers over het paleis laten vliegen? Dat vindt Kobus "voorbij". Ballonnen in alle kleuren zijn veel spannender. Gevoel voor humor heeft Nils Smit zeker. En ook met de illustraties in Straaljagers en ballonnen valt te lachen. De koningin wil een hondenshow opzetten, met de verkiezing van de mooiste poedel. Dat geeft in de prent "Miss Pooh d'elle". Het verjaardagsfeest van prins Kobus wordt een chaotisch succes, een wilde aaneenrijging van allerlei attracties van de ouders en hun zoon. Op het moment dat de straaljagers opstijgen, gaan ook de ballonnen de lucht in. Gevolg: een straaljagerpiloot belandt in een boom. Enkele olifanten en giraffen zetten vervolgens de hondenshow op zijn kop. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het maakt deel uit van Kobus' feest. De grote illustraties van Kristina Ruell zetten deze ode
Aan de fantasie letterlijk in de verf. De kinderen van Kobus' school en de deftige gasten tuimelen prachtig over elkaar heen. Op de zwierige prenten valt van alles te ontdekken en een knipoog is nooit ver weg. Vooraan in het boek dineren de deftige koning en de koningin aan de uiteinden van een lange tafel. Aan hun oor houden ze elk een blauwe gsm met antenne. Verderop zie je rechts onderaan nog net de benen van een deftige dame die is uitgegleden over een banaan. Aan het einde van het boek zakt het koninklijk echtpaar verwaaid maar tevreden onderuit in de zetel. Een vorstelijke teen komt piepen, door het gat in de kous van de koning. In de aanloop naar het verjaardagsfeest verwacht je als lezer dat dit op een catastrofe zal uitlopen en dat er wat zal zwaaien voor prins Kobus. Niets is minder waar. Alle feestelijkheden lopen probleemloos in elkaar over. Zelfs de gecrashte straaljagerpiloot komt ervan af met wat bladeren in zijn haar en takjes op zijn jas. Er staat geen rem op de wensen van Kobus
Als hij het vraagt, draven zelfs de olifanten op. En aan het eind van de dag krijgt hij een dikke zoen van mama. Voor enige realiteitszin, oog voor de gevolgen of respect voor de etiquette is er in Straaljagers en ballonnen dus geen plaats. Maar goed, die ene speciale dag in het jaar moet dat kunnen. Kobus' verjaardagsfeest is er alleszins eentje om van te dromen.
Leeftijd: 3+
Keywords: Feesten; Jarig zijn; Prinsen en prinsessen