Grote boom is ziek. - Slosse, Nathalie, ....-; del Moral, Rocío, ....- (Sint-Niklaas : Abimo, 2012)
Snuiter houdt veel van Grote Boom. Wanneer de dokter houtwormpjes ontdekt onder de schors van Grote Boom, wordt zijn wereldje helemaal op z'n kop gezet... Dit verhaal laat de jongste kinderen kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte. Met Snuiters doe-ideetjes op het einde van het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om hun emoties te verwerken. Voor peuters en kleuters zijn er weinig boeken beschikbaar die gaan over het kennen van iemand met een ernstige ziekte en hoe daarmee om te gaan. De auteur van dit prentenboek besloot daarom het boek te schrijven dat zij tijdens haar ziekte had gemist voor haar 2-jarige zoontje. Het verhaal gaat over Grote Boom en Snuiter. Grote Boom blijkt houtwormpjes onder zijn schors te hebben. De dokter behandelt hem hiervoor, maar Snuiter snapt het niet. Grote Boom wordt alleen maar zieker van de behandelingen. Een mooi, ontroerend prentenboek dat een ziekte
Als kanker door de prachtige metaforen heel inzichtelijk maakt voor jonge kinderen. De houtwormpjes staan voor de kankercellen en de afvallende bladeren voor haaruitval. Het legt niet alleen het ziektebeeld uit, maar gaat ook in op de vragen waarom iemand zoiets overkomt en wat de kinderen zelf kunnen doen. Ondanks het onderwerp is het geen zwaar verhaal. Mooie paginagrote aquarelillustraties. Het boek besluit met doe-ideen die kinderen kunnen helpen om hun emoties te verwerken en de zieke dierbare te troosten. In Grote boom is ziek van Nathalie Slosse staat 'Grote boom' symbool voor iemand van wie jonge kinderen erg veel houden. Jammer genoeg wordt Grote boom erg ziek. De dokter kan Grote boom wel genezen, maar het genezingsproces zal heel veel tijd in beslag nemen, en Grote boom gaat er eerst zo slecht uitzien voor hij beter wordt, dat het wel lijkt of hij doodgaat. Snuiter houdt erg veel van Grote boom. Omdat hij de moed niet zou verliezen, krijgt Snuiter van de dokter een grote bokaal
Vol steentjes. Elke dag mag Snuiter n steentje uit de pot nemen. Wanneer de pot leeg is, kan Grote boom beginnen beter worden. De vrienden van Grote boom komen op bezoek en brengen cadeautjes mee voor hem. Snuiter verzorgt Grote boom zo goed hij kan, ook al duurt het zo verschrikkelijk lang vooraleer de pot met steentjes leeg is, en ook al ziet Grote boom er altijd slechter uit nadat de dokter hem nieuwe medicijnen heeft toegediend. Maar eindelijk is de pot dan toch leeg. Snuiter vult hem met aarde en duwt er een nootje van Grote boom in. Terwijl het nootje ontkiemt en een kleine boom wordt, wordt ook Grote boom stilaan beter. Het boek is mooi gellustreerd. Snuiter zelf wordt voorgesteld als een soort egeltje tegen een achtergrond in aquarel. De illustraties tonen scherp hoe Snuiter meeleeft met Grote boom: eerst is Snuiter verdrietig, dan boos en ten slotte berust hij. In de illustraties krijgen doktersspullen zoals injectienaalden en baxters een prominente plaats. Dat vergroot ongetwijfeld
De herkenbaarheid voor jonge kinderen die in hun omgeving met kanker geconfronteerd worden. Snuiter gebruikt de lege bokaal ook onmiddellijk voor iets anders, wat wijst op de flexibiliteit van kinderen en hun vermogen om te gaan met onprettige ervaringen. Bij het boek hoort een handleiding die te vinden is op de website van uitgeverij Abimo. De handleiding geeft o.m. duiding bij de ziekte kanker, een verklarende woordenlijst en foto's. Daarnaast worden in de handleiding ook een heleboel ideen aangeboden om met kinderen aan de slag te gaan in functie van hun verwerkingsproces. Die ideen kunnen met individuele kinderen, maar ook in een klasgroep worden uitgewerkt, bv. als een klasgenootjes door kanker getroffen is. Ook achteraan in het boek zijn een aantal van deze ideen terug te vinden. Grote boom is ziek is een kwaliteitsvol boek dat op een serene manier kanker bespreekbaar maakt voor jonge kinderen, waarbij taboes niet uit de weg worden gegaan.
Leeftijd: 4+
Keywords: Kanker; Ziek zijn; Ziek-Gezond