De fabriek van de toekomst ... nu ! : duurzame productiviteitsverbetering voor KMO's. - Govaert, Tim, ....-; Van Landeghem, Hendrik, 1956-; Van Landeghem, Thomas, 1987- (Gent : Universiteit Gent, 2011)
Het boek 'De Fabriek van de Toekomst nu! - Duurzame productiviteitsverbetering voor kmo's' handelt vooral over de eerste en moeilijkste fase van de weg naar innovatie: de IK fase (zie ook: de weg naar innovatie). Dit boek richt zich in de eerste plaats tot de kleinere industriële bedrijven, de kmo's. Zij zijn heel belangrijk voor de Vlaamse economie als motor van de innovatie. Maar als doelgroep zijn ze ook heel moeilijk te bereiken: vooreerst hebben ze vaak geen tijd om zich bezig te houden met innovatie en strategie omwille van een hectische werkomgeving die weinig gestructureerd is ze hebben beperkte of helemaal geen expertise in methodes om de productiviteit te verbeteren ze beschikken over weinig fondsen om hiervoor externe kennis in te kopen Het resultaat is eigenlijk schokkend: men laat geld liggen terwijl de winstgevendheid onder druk staat. Punctuele acties en korte interventies hebben evenmin veel effect. De hamvraag is dus hoe bedrijven (en kmo's in het bijzonder) duurzame verbeteringen kunnen realiseren die leiden naar innovatie? Om een antwoord te bieden op deze vraag, werd de ERIP methode ontwikkeld en uitgetest. Leren al doende is hier het motto! Vier kmo's in Vlaanderen, en 24 kmo's in West-Europa, gingen u voor. Hun ervaringen en successen illustreren elk facet van de succesvolle methode. Dit boekje is zodanig geschreven zodat het een handig leidraad biedt bij het introduceren van continu verbeteren in uw bedrijf. .