Ik duik in mijn boek. - Wille, Riet, 1954-; Van Look, Hugo, 1960- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2005)
'Ik duik in mijn boek' is een boek vol woorden en tekeningen, een beetje zoals een beeldwoordenboek. Op de eerste dubbele bladzijde wordt Jan, het ik-figuur in dit boek, voorgesteld. Of beter: zijn lichaam wordt voorgesteld want alle makkelijk leesbare lichaamsdelen staan genummerd en zo kan de lezer het woord met de tekening verbinden. Vervolgens zien en lezen we wat Jan doet, eet en welke geluiden hij hoort. Dieren in de wei, spullen in zijn tuin en wat je er allemaal mee kan doen, welke kleren hij draagt of hoe hij zich voelt. Elke bladzijde behandelt een nieuw onderwerp. De woorden die zijn uitgekozen zijn allemaal klankzuivere medeklinker-klinker-medeklinker woorden, wat dit boekje tot een ideaal boekje voor beginnende lezers maakt. Of voor kleuters die staan te trappelen om met lezen te beginnen, maar evengoed voor kinderen die het nog wat moeilijk hebben met het lezen van zinnen. De illustraties zijn zeer functioneel en concreet en de behandelde onderwerpen erg toegankelijk. Een leuk boekje voor de klasbib Aanwijsboek tussen prentenboek en eerste leesboek in om oudere kleuters, die al belangstelling krijgen voor letters, tegemoet te komen.
De uitgave volgt geen bepaalde leesmethode, maar beperkt zich wel tot woorden van een lettergreep. De auteur blijft dicht bij de belevingswereld van kleuters. Eerst is er een dubbele pagina met een afbeelding van een jongen, waarbij vijftien lichaamsdelen worden benoemd. Dan volgt een dubbele pagina met vijftien werkwoorden in de ik-vorm bij kleine, uitbeeldende plaatjes. Verder zijn er bijvoorbeeldpagina's met klanken, met gevoelens, speelgoed. De gekleurde illustraties zijn clichématig, maar wel rustig. Het boek is ook als kijkboek te gebruiken door jongere kinderen en heel geschikt voor (wat oudere) anderstaligen bij het leren van de Nederlandse taal. Behalve uitgaven van uitgeverij Zwijsen, zijn er weinig specifieke boeken voor kinderen in de fase tussen kleuter en groep 3 in; in die zin voldoet dit boek aan een behoefte. Op het overwegend blauwe omslag duikt een jongetje in een witte golf waarbij verschillende cijfers en letters omhoogspatten, wat de doelgroep zal intrigeren. Voor 5- 6-jarigen.
Leeftijd: 6+