En? - Crowther, Kitty, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2010)
Het is een beetje de omgekeerde wereld in dit stapelverhaal. Op elke bladzijde stapt er een andere knuffel de speelkamer binnen en stelt dezelfde vraag: 'en?' Vol verwachting wachten ze de komst van iemand af. En dan, tot grote vreugde van alle knuffels, stapt er een kleine jongen de kamer binnen. Hij omarmt al zijn knuffels en neemt ze mee in bed, waar hij ze tot slapen beveelt. Iedereen sluit zijn ogen, behalve de uil Leuk en origineel boekje om voor het slapengaan te lezen. In erg sfeervolle beelden neergezet, in de typische stijl van Crowther. Het grootste deel speelt zich af in dezelfde ruimte: de speelkamer die steeds drukker bevolkt wordt. Buiten wordt het alsmaar donkerder, de schaduwen groeien. Er wordt gespeeld en gelezen, dat iedereen onderbreekt als hun jongetje de kamer binnenstapt.In een kinderkamer wordt gewacht op een bijzonder iemand. Iedere knuffel die binnenkomt, vraagt hetzelfde: 'En?' En het antwoord is dan 'Nee!' of 'Niks.', gedrukt in kleine of grote vette letters. Op wie wachten deze knuffeldieren? De verschuiving in het verhaal is subtiel: het ontwikkelt zich doordat na het omslaan van iedere bladzijde een figuur is toegevoegd in de tekening. De gezichtsuitdrukking en houding van de aanwezige figuren veranderen heel fijntjes. Door het raam is te zien dat de dag verandert in de nacht. De tekeningen in potlood, Oostindische inkt en kleurpotlood zijn ingetogen door hun zachte lijnvoering. De figuren met hun maskerachtige, maar vriendelijke gezichten, vormen als het ware eilandjes op de witte achtergrond van het papier. Het geheel ademt een bijzondere, enigszins surrealistische atmosfeer. Het verhaal wordt bijna helemaal verteld door de tekeningen. De minimale tekst is grappig door de herhaling en door de herkenning bij de (voor)lezer. De Belgische illustratrice Kitty Crowther is in 2010 bekroond met de Astrid Lindgren Memorial Award.
Leeftijd: 2+
Keywords: Slapen; Knuffels