Kom bij mij. - Goeminne, Siska, ....-; Hatsue, Nakawi, ....-; Sakai, Komako, ....- (S.l. : De Eenhoorn)
He, een vlinder! 'Kom bij mij!' roept de peuter. Maar de vlinder fladdert er snel vandoor. Daar is een hagedis! 'Kom bij mij!' roept de peuter opnieuw, maar de hagedis schuifelt heel vlug weg. Dan ziet de kleine peuter een troep duiven. Die vliegen er snel vandoor. 'Toe, kom bij mij!' roept de peuter naar enkele poezen, maar ook zij lopen vlug vlug weg. Daar is papa. 'Ha, kom bij mij!' zegt hij en hij tilt de peuter op. Samen gaan ze op stap.Een peuter is met z'n vader in een park en speelt bij een bankje. De peuter kijkt naar de dieren om hem heen: een vlinder, een kleine hagedis, duiven en poezen. Hij probeert ze te pakken, maar de dieren zijn hem te snel af. Dan pakken twee grote handen de peuter op alsof hij zelf een klein dier is. Vierkant, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken. Het eenvoudige, maar sprekende verhaal is met een paar zinnen neergezet. De herhaling van 'Kom bij mij!' versterkt het en brengt ritme in de zinnen. Het daaropvolgende commentaar op de vlucht van de dieren past goed bij een kinderblik: 'Die fladdert hoog in de lucht.' De illustraties van Komako Sakai, bekend van 'Mama, jij bent de liefste' en 'Sneeuw'*, maken het verhaal nog sprekender. De illustrator heeft de verschillende houdingen van de peuter - op z'n hurken, grijpend naar een hagedis, of waggelend met z'n handen uitgestoken naar de weglopende poezen - zeer goed getroffen. Het kleurgebruik van deze paginagrote prenten, zwart-grijs en wit-geel, doet denken aan dat in 'Sneeuw', al zijn de compositie en de stijl heel anders. De omgeving is minimaal gehouden; zo krijgen vooral de peuter, maar ook de dieren alle aandacht. Een mooi voorbeeld van een klein, sympathiek verhaal dat groots is uitgewerkt.
Leeftijd: 2+
Keywords: Vriendschap met dieren; Dieren