Wie niet weg is... - Stoefs, Karla, ....-; Pottie, Marjolein, 1970- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2010)
Een raadselachtig boek met een verrassend einde waarmee kinderen tot tien leren tellen. Een prinses met een hoge punthoed speelt een hinkelspel. Ze gebruikt een kikker als werpsteen. Wie krijgt ze te zien als ze bij tien is? Bij elke tel krijgt ze een tip. Hij heeft één hart, dat klopt voor een grote liefde. Hij heeft twee vuurrode ogen en vier poten. Op zijn rug staan zeven kammen en hij kan acht rookwolkjes door zijn neusgaten blazen. Is het wel verstandig van de prinses om door te gaan tot tien...Dit verhaal bevat een raadsel, een prinses, een kikker en een hinkelbaan: genoeg ingrediënten om de aandacht van kleuters vast te houden tot het raadsel is opgelost. Een prinses gooit een kikker op het eerste vak van een getekende hinkelbaan en start het spel. De eerste tip van de sluier wordt opgelicht: het raadsel heeft één hart. Zo komt elk cijfer tot tien aan bod en komt er steeds meer duidelijkheid over het eveneens sprookjesachtige dier dat verborgen zit in het raadsel. De tekst begint al op de titelpagina met een prikkelende uitnodiging en eindigt op het laatste schutblad. De cijfers staan steeds op een groene achtergrond op de linkerpagina. Ze zijn gemaakt van lapjes stof en vilt, voorzien van knopen en borduursel en daarna gefotografeerd. Ernaast staat de speels opgemaakte tekst. Het getekende en deels met stof aangeklede prinsesje hinkelt op de rechterpagina. Ze is nogal geniepig, kijkt af en toe erg nors en is ronduit wreed voor de kikker die ze in de vakken gooit en schopt. Dat laatste zullen kinderen en opvoeders niet altijd kunnen waarderen maar gelukkig krijgt ze aan het einde van het verhaal hiervoor een welverdiende straf. Het slot kan voor sommige kinderen te eng zijn. Met zorg uitgewerkt prentenboek met veel vaart, een wijze les én humor.
Leeftijd: 3+
Keywords: Spelen; Telboeken