Hap Schrok weg. - Peeters, Suzan, ....-; Verhelst, Claudia, 1974- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2010)
Een fantasierijk verhaal over veel eten en opscheppen. Op de kleurrijke illustraties zijn eindeloos veel details te ontdekken. Er staat een grote taart in de tuin van Hap. Net als hij eraan wil beginnen, komt Schrok langs. Hij eist de taart op. Hap stelt voor om een wedstrijd te houden. Hij zegt dat hij een kip kan opeten, Schrok eet meteen het hele kippenhok op. Hap zegt dat hij een geit op kan, Schrok eet de hele moestuin op... Hap hoopt dat Schrok straks niet meer zal kunnen, maar Schrok is wel heel gulzig...In dit prentenboek over een eetwedstrijd van twee slokoppen vindt Hap, een fantasiedier, een taart met vijf kaarsjes. Hij weet niet voor wie die taart is. Het monsterachtige wezen Schrok wil de taart opeten en om beurten scheppen ze op dat ze heel veel honger hebben, en dus recht op de taart. Hap wijst aan wat hij zou kunnen opeten, bijvoorbeeld een kip. Schrok eet daarna de kip met stokken en gaas en hok en al op. Dat doet hij achtereenvolgens met de moestuin, de koeienweide, de paardenstal en de boerderij. Net voordat Schrok eindelijk een hap van de taart wil nemen, komen de vrienden van Hap hem feliciteren met zijn verjaardag en jagen ze het monster weg. Dan vindt Hap een briefje waarop staat dat de taart voor hem is. De laatste acht pagina's hebben weinig of geen tekst, de andere pagina's juist vrij veel. De tekst is gedrukt in de prent of op een witte achtergrond van ruitjespapier. De bonte, chaotische illustraties tonen soms dezelfde figuur meer keren op een pagina en bevatten veel onomatopeeën (klanknabootsingen) in grote, uitgeknipte letters alsook handgeschreven tekst, fotocollages en stippellijntjes om de kijkvolgorde aan te geven. Ze zien er vrolijk uit, maar het absurdistische verhaal zal niet ieder kind aanspreken.
Leeftijd: 5+
Keywords: Gulzig zijn; Eten-Drinken