Straaljagers en ballonnen. - Ruell, Kristina, 1971-; Smit, Nils, ....- (Wielsbeke : De Eenhoorn, 2010)
Een heerlijk verhaal over de verschillende wensen van ouders en kinderen, en hoe die toch te combineren zijn. Treffend in beeld gebracht met veel aandacht voor details. Prins Kobus is bijna jarig. Zijn ouders plannen een koninklijk feest. Prins Kobus heeft echter andere plannen. De koningin nodigt allemaal belangrijke mensen uit, Kobus vraagt zijn vrienden. De koning wil beroemde muzikanten, Kobus verkiest de fanfare. De koningin plant een hondenshow, Kobus belt naar de dierentuin en het circus. Op de dag van het feest kijken de koning en koningin raar op...Prins Kobus is bijna jarig en dan moet het feest zijn. Zijn ouders maken plannen en denken daarbij alleen aan deftige gasten, chique eten en saaie muziek. Maar zoniet de prins. Die stelt in gedachten telkens zijn eigen wensen tegenover die van zijn ouders. Duidelijk wordt dat Kobus' ouders eigenlijk voor zichzelf kiezen. Het door hen geplande nette feestje zal op luide toon worden verstoord door de gasten die Kobus zelf heeft uitgenodigd: het wordt een wild en dus fantastisch feest. Dit originele en letterlijk wensvervullende verhaal wordt krachtig onderstreept door de geslaagde, kleurige verfillustraties die veelal paginagroot zijn afgedrukt in dit prentenboek op groot formaat. Vooral de wensen van de prins tegenover die van zijn ouders worden vrolijk en vol humor verbeeld. Des te jammerder is het dat daarna een paar boeiende passages wel zijn verwoord, maar letterlijk niet uit de verf komen. Het verhaal zelf is weliswaar adequaat opgetekend, maar mist de volle humor en de schwung die uit de illustraties spreekt. Desondanks, een aanwinst. Vanaf ca. 4 jaar.
Leeftijd: 3+
Keywords: Prinsen en prinsessen; Jarig zijn