Werther Nieland. - Reve, Gerard, 1923-2006 (Groningen : Noordhoff, 2011)
Hoofdpersoon in Werther Nieland is de elfjarige, dodelijk eenzame Elmer. Hij richt aan de lopende band geheime clubs op - waarvan hij zichzelf steeds tot voorzitter benoemt - en probeert op die manier zijn onzekerheden de baas te blijven. Als hij Werther Nieland ontmoet mag deze (tijdelijk) clublid worden. Tijdens bezoekjes bij Werther thuis wordt hij geconfronteerd met het bizarre gedrag van Werthers krankzinnige moeder. waar hij behoorlijk door in de war raakt. Door het uitvoeren van allerlei zelfbedachte, soms sadistische rituelen, probeert hij vat te krijgen op de voor hem onbegrijpelijke wereld van de volwassenen.
Leeftijd: 16+
Keywords: Puberteit