Henna op je huid. - Bracke, Dirk, 1953-2021 (Wommelgem : Van In, 2006)
Touria is net als alle andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil samen met haar vriendinnen op vrijdag na school in een caf wat drinken, leuke kleren dragen, verliefd wordenÂ Toch is Touria anders. Precies omdat ze islamitische is. Thuis heeft ze het niet makkelijk. Haar vader is onverbiddelijk en streng als het om tradities gaat. Hij heeft trouwens plannen om zijn dochter uit te huwelijken Dirk Bracke zoekt met Touria naar een voorzichtig evenwicht tussen traditie en westerse cultuur. Een aangrijpend verhaal over je eigen keuzes willen maken en tegelijk trouw blijven aan je roots. Henna op je huid speelt zich af in een milieu van Antwerpse moslimjongeren. Rond hoofdfiguur Toura ontwikkelen zich een aantal problemen, eerst in haar streng conservatieve gezin waar vader en broer Habib de wet stellen. De 15-jarige Toura, die een identiteitscrisis doormaakt, onderwerpt zich niet zomaar aan hun eisen. Thuis wil ze zich best gedragen als een moslima, die bidt en de ramadan onderhoudt. Buitenshuis lokt de verleiding om zich te kleden en te gedragen als haar vrij opgevoede Marokkaanse en Vlaamse vriendinnen. Haar gedaanteverandering blijft niet onopgemerkt. Terwijl ze zich koestert in de aandacht van de Vlaamse n Marokkaanse jongens, trotseert ze thuis moedig de vernederingen. Enkel bij haar oudste broer Karim, die zelf een geheim meedraagt, vindt ze enige steun. Hoewel tijdssprongen een diepgaande evolutieschets van Toura verhinderen, kan de lezer zich toch voldoende in haar gewetensstrijd inleven. Ook voor het dubbelzinnige gedrag van broer Habib heeft Bracke oog. Hij interpreteert zijn machogedrag tegenover zijn zus niet alleen vanuit zijn traditionele mannenrol, maar ook vanuit zijn bezorgdheid. Een tweede reeks problemen voert naar het pleintje waar de Marokkaanse jongens samenkomen.
Leeftijd: 14+
Keywords: Migrantenkinderen