Het huis van de moskee. - Abdolah, Kader, ....- (Breda : De Geus, 2011)
Kader Abdolah woonde vijfendertig jaar in het huis uit de titel van dit boek. 'Er was eens een huis, een oud huis, dat 'het huis van de moskee' heette. Het huis was groot, met vijfendertig kamers. Eeuwenlang hadden daar bloedverwante families in dienst van de moskee gewoond.' En toen kwam de eeuwenlang voortkabbelende Iraanse wereld terecht in de draaimolen van de strijd tussen (ultra)religieuze en linkse bewegingen. Abdolah toont de omwentelingen in Iran, in het stadje Senedjan, in het huis van de moskee. De talrijke bewoners van het huis vertegenwoordigen evenzoveel posities en stromingen in de omwentelingen van de revolutie. In deze strijd moet iedereen veranderen, moet iedereen positie kiezen. Ook neutraal blijven is positie innemen. Iedereen heeft beweegredenen om te strijden voor persoonlijke vrijheid binnen de veranderende wereld. Zo veel kamers als het huis heeft, zo veelzijdig is ook de islam, daarvan wil dit boek ons overtuigen. En zo veelzijdig is ook dit boek. Naast de politieke situatie zijn ook liefde en pozie prominent aanwezig. Gedichten (door een vrouw geschreven!) shockeren de Aga Djan, hoofdpersonage en stamhouder van het huis. Imams bedrijven de liefde met schuchtere vrouwen, die voor het eerst in hun leven genot kennen. Alles kan, zolang de imams niet vergeten soera Enkahto uit de koran voor te lezen. Abdolah is opgegroeid in een land waar mannen het voor het zeggen hebben. Hij hanteert een uiterst mannelijk perspectief in dit boek. Vrouwen nemen ook deel aan de revolutie, worden grote strijdsters. Maar hun beweegredenen lijken zoveel eenvoudiger dan die van mannen. Hoe jammer, dat Abdolah er niet in slaagt de psyche van vrouwen even levensecht te vangen als die van mannen.
Keywords: Mens en maatschappij