Kaas - Elsschot, Willem, 1882-1960; Grunberg, Arnon (Arnon Yasha Yves), 1971-; de Bruijn, Peter, ....- (Amsterdam : Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2008)
De drang te ontsnappen aan de situatie waarin het leven de mens heeft geworpen levert soms een tegelijk triest en lachwekkend drama op. Frans Laarmans, een klein ambtenaartje, manoevreert zich via zijn 'kaasdroom' (het opbouwen van een nieuw bestaan als vertegenwoordiger in kaas) in een schijnbestaan dat bij voorbaat gedoemd is te mislukken. Elsschot (1882-1960) beschrijft dit avontuur van de klein-burger zakelijk en soms cynisch, maar dit cynisme lijkt een mom voor een grote gevoeligheid. Deeltje uit de reeks 'Salamander Klassiek': verzorgde gebonden uitgaven van klassieke teksten uit de wereldliteratuur, voorzien van een interessant nawoord, tegen een verbazend lage prijs. Het nawoord is in dit geval van Menno ter Braak.
Keywords: Roman