Publieke televisie in Vlaanderen : een geschiedenis - Dhoest, Alexander, 1972-; Van den Bulck, Hilde, ....- (Gent : Academia Press, 2007)
Vriend en vijand zijn het er over eens: de openbare omroep is een van de belangrijkste, zoniet de belangrijkste speler in het Vlaamse medialandschap, en dit al vele decennia lang. Radio mag dan al het oudste medium zijn, het 'jongere zusje' televisie slorpt de meeste aandacht (en centen) op. In ruil daarvoor voorziet zij de kijkers al meer dan vijftig jaar van een ruime waaier aan programma's: zowel oude kaskrakers als steeds nieuwe formats. Het televisiebedrijf is centraal gericht op het hier en nu, net zoals het schrijven over televisie gebeurt vanuit hedendaagse bekommernissen. Dit geldt zowel voor journalistieke als voor academische publicaties over televisie. De historische dimensie is tot nog toe beperkt, enkele academische monografieën, journalistieke werken en memoires niet te na gesproken. Dit boek wil hieraan tegemoet komen, door een wetenschappelijk gefundeerd historisch overzicht te bieden van de Vlaamse publieke televisie. Publieke televisie in Vlaanderen: een geschiedenis is zowel een toegankelijke maar grondige inleiding op het onderwerp als een naslagwerk dat doorverwijst naar het bestaande onderzoek. Het is een standaardwerk voor studenten en docenten maar evenzeer voor iedereen die interesse heeft voor de openbare omroep. De basisgedachte van dit werk is dat er niet één 'ware' geschiedenis is van het complexe fenomeen televisie. Er is de in officiële bronnen vastgelegde institutionele geschiedenis, die vooral betrekking heeft op de overheidsregulering en haar uitwerking binnen de omroeporganisatie. Hierbij groeit recent het belang van een Europese regulerende context. Daarnaast is er ook nood aan een geschiedenis van het minder tastbare beleid, dat binnen de wettelijke contouren klemtonen legt. Ten slotte leidt ook de voortdurende wisselende haat/liefde verhouding tussen de publieke televisie en haar publiek tot nieuwe historische perspectieven. Dit boek wil al deze aspecten ontrafelen.
Keywords: Televisie