Koudvuur. - Uphoff, Manon, 1962- (Groningen : Noordhoff, 2011)
Nino is nummer elf uit een gespleten en chaotisch gezin. Samen met haar broer Sasja en kleine zusje Lime - nummer twaalf en dertien - vormen zij een familie in een familie. Aanvankelijke ontdekken zij vol verwondering het leven binnen de muren van het huis. Dat is niet louter een lieflijke ontdekkingstocht. Integendeel, zij stuiten op pijn, wreedheid en falen. Zij krijgen te maken met hun beeldschone, kettingrokende moeder en de schim van een dood kind - hun broertje, die bij een ongeluk het leven liet. Meer en meer vriest het drietal vast in een 'glazen universum'. Pas vele jaren later, na de dood van de vader, een groot verhalenverteller, slaagt Ninon erin uit het gezin te breken, de buitenwereld te bereiken door haar gedachten aan het papier toe te vertrouwen: 'Nu ben ik de brievenschrijver. Ze zeggen dat ik goed ben met woorden. Dat is waar. Het zijn de lichamen waar ik bang voor ben. ' 'Koudvuur' is een verontrustende en betoverende roman
Leeftijd: 16+
Keywords: Gezin