Kaas. - Elsschot, Willem, 1882-1960 (Groningen : Noordhoff, 2012)
Elsschots meesterlijke novelle Kaas is te lezen als een klassieke tragedie, al brengt de held (de kaasheld) het er levend vanaf'. Als bij een toneelstuk bevat het dan ook een lijst van 'elementen': Kaas. Kaasdroom. Kaasfilm. Kaasonderneming. Kaasdag. Kaascampagne. Kaasmijn. Kaaswereld. Kaasschip. Kaashandel. Kaasvak. Kaasroman. Kaaseters. Kaasmens. Kaasbol. Kaastrader. Kaastrust. Kaasdraak. Kaasellende. Kaastestament. Kaasfantasie. Kaasmuur. Kaaskwestie. Kaaswagen. Kaasbeproeving. Kaastoren. Kaaswond. G.A.F.P.A. General Antwerp Feeding Products Association. Kelder van't Blauwhoedenveem. Laarmans' kantoor met telefoon, bureau-ministre en schrijfmachine. Een tric-trac doos. Een mandvalies. Een grote kaaswinkel. Een kerkhof. Willem Elsschot (1882-1960), prozaschrijver en dichter, is een auteur die door iedere generatie lezers opnieuw wordt ontdekt en wiens werk steeds weer even levend en origineel blijkt, ook vele jaren na verschijning van de oorspronkelijke edities. Zijn Verzameld werk is al sinds 1957 in vele herdrukken verkrijgbaar. Hij werd onder meer onderscheiden met de Staatsprijs voor het proza en de Constantijn Huygensprijs.
Leeftijd: 16+
Keywords: Romans