Mim of de doorstoken globe. - Van der Heijden, A. F. Th. (Adrianus Franciscus Theodorus), 1951- (Groningen : Noordhoff, 2012)
In A.F.Th. van der Heijdens romancyclus Homo duplex steekt de verteller, om aan een dagvaarding van de rechtbank van Los Angeles te ontkomen, een tinnen degen door een grote lichtgevende wereldbol: hij wil vluchten naar de verst verwijderde plek op aarde. De auteur had het gevoel dit beeld al eerder te zijn tegenkomen en stuitte bij herlezing van De versierde mens van Harry Mulisch op dit fragment uit 'Quauquautinchan in den vreemde'. In Mim komt Movo, het hoofdpersonage uit Homo duplex, op 25 april 1999, de zondag dat Feyenoord landskampioen werd en er hevige rellen op de Coolsingel uitbraken, achter de dramatische waarheid over zijn afkomst.
Leeftijd: 16+
Keywords: Mythologie