Handboek auteursrecht. - Van der Perre, Katrien, 1972-; Voorhoof, Dirk, 1956- (Gent : Academia Press, 2012)
Als burgers, consumenten of als professionelen hebben we met auteursrecht te maken, onvermijdelijk. In sommige situaties zal men aanspraak kunnen maken op auteursrechten en naburige rechten als schrijver, journalist, regisseur, kunstenaar, reclamemaker, fotograaf, componist, muzikant, producent, uitgever of omroeporganisatie. In andere situaties zal men een vergoeding moeten betalen en vaak zelfs vooraf toestemming moeten krijgen voor het gebruik van teksten, beelden of muziek. Via het auteursrecht kunnen vele professionelen een 'uitgesteld loon' verwerven naar aanleiding van de exploitatie en het gebruik door derden van hun scheppingen, creaties of producties. Dit handboek is een kennismaking met de basisprincipes van het auteursrecht en de naburige rechten, met vooral aandacht voor toepassingen in de media, journalistiek, film, theater, reclame en internet. De vermogensrechten en morele rechten worden uitgebreid toegelicht, net zoals het contractenrecht en de uitzonderingen op het auteursrecht. Komen ook aan bod: de vergoedingsstelsels inzake privékopie, reprografie, de digitale applicaties onderwijs en openbare uitlening, naast ook de naburige rechten, het collectief beheer, de rechtsbescherming, technische beschermingsmaatregelen en auteursrecht en internet. Elk hoofdstuk sluit af met een aantal oefenvragen 'Test uw kennis en inzicht' over de materie die net in dat hoofdstuk aan bod kwam.
Voorhoof, Dirk
Keywords: Auteursrecht