Scheiding in Vlaanderen. - Bracke, Piet, 1961-; Mortelmans, Dimitri, 1972-; Pasteels, Inge, 1980?- (Leuven : Acco, 2011)
Dit boek is het resultaat van een wetenschappelijk project van het interuniversitair consortium Scheiding in Vlaanderen. In dertien hoofdstukken lezen we over echtscheiding, telkens vanuit een andere invalshoek. Relaties vastleggen en ontbinden gebeurt binnen wettelijke kaders. Op dit vlak is er de afgelopen decennia veel veranderd. Ook hoe de samenleving tegenover dit fenomeen staat, is veranderd. Datzelfde geldt voor het belang van huwelijk en echtscheiding in het persoonlijke leven. Vervolgens krijgt de beleving van echtscheiding aandacht. Hierbij kijken de onderzoekers naar de scheidende personen, kinderen, nieuwe partners en het sociale netwerk. Steeds krijg je, na een korte inleiding, de inhoud op een overzichtelijke manier gepresenteerd. Cijfergegevens worden duidelijk en leesbaar getoond en toegelicht. Elk hoofdstuk wordt afgerond met een besluit. Hierin worden de belangrijkste bevindingen samengevat en de ermee samenhangende oorzaken en gevolgen geschetst. Waar relevant worden suggesties geformuleerd
Jaarlijks vragen in Vlaanderen ongeveer vijftienduizend koppels de echtscheiding aan, een levensloopgebeurtenis die ingrijpt in het leven van twee mensen die elkaar ooit liefhadden. Maar het is ook een gebeurtenis die ingrijpt in het leven van anderen: kinderen, ouders en kleinkinderen. Dit boek geeft een breed overzicht van wat een echtscheiding doet met mensen en hun omgeving. We geven de eerste resultaten van de studie Scheiding in Vlaanderen die meer dan 12.000 mensen ondervroeg over huwen, gehuwd blijven, scheiden en de gevolgen van een stukgelopen huwelijk. De gegevens werden verzameld door een interuniversitair consortium van sociologen, demografen, juristen en psychologen. In dit boek wordt echtscheiding belicht vanuit deze verschillende disciplines. Het boek schetst de evolutie van echtscheidingen en hun maatschappelijke context en biedt een inzicht in het procedurele verloop van een scheiding. Een tweede deel focust op het voormalige gezin: Hoe beleven partners en kinderen de echtscheiding, welke verblijfsregeling wordt er afgesproken en hoe verlopen de relaties tussen al die actoren na de scheiding? Het derde deel zoomt in op enkele specifieke gevolgen van echtscheiding: de financiële aderlating die een echtscheiding soms met zich meebrengt, de gewijzigde participatie op de arbeidsmarkt, de gevolgen voor de gezondheid en het zorggebruik van de ex-partners en voor de schoolresultaten van de kinderen. Tot slot komt het krijgen van kinderen na de echtscheiding, het contact met vrienden en familie en de steun die daar uit voortkomt, aan bod.
Keywords: Echtscheiding -- Vlaanderen