Doorgeschoten. - Mous, Mirjam, ....- (Wommelgem : Van In, 2007)
Een indringende jeugdroman, gebaseerd op de schietpartij op Columbine High School in 1999.Het verhaal begint als een Amerikaanse soapserie, gebouwd op glamour, expliciete personages, clichébeelden en trendy taal. Maar gaandeweg ontwikkelt het zich tot een doorlichting van een groep (Amerikaanse) scholieren die zich argeloos naar een drama toe bewegen. Achteraf pas besef je dat het eerste hoofdstuk, een ingesproken tekst van de gefrustreerde computerfanaat Bud, het onheil aankondigt. Buds megalomane fantasieën roepen van de eerste bladzijde af vragen en spanning op. Het felle contrast met de volgende hoofdstukken, waarin de Amerikaanse societyjeugd haar oppervlakkigheid tentoon spreidt, verhoogt de spanning. De koppeling van de macho Bud aan de gepeste Eloy, die in al zijn dankbaarheid voor de onverwachte vriendschap een gewillig instrument in Buds handen is, getuigt van psychologisch inzicht. Het verhaal is structureel knap opgebouwd. Een wisselend vertelstandpunt zorgt voor een interessante profilering van de verschillende personages en geeft inzicht voor de persoonlijke drama' s achter de blinkende façade. Het beeld van de engel, dat verschuift van een vrij, ongebonden, etherisch wezen naar een doodsengel, is als een krachtig symbool in het verhaal verweven. De nuchtere, Hollandse Janna speelt de rol van toeschouwer en commentator. Ze bekritiseert de American way of life, vooral het losse omgaan met vuurwapens, maar krijgt ook lik op stuk wanneer de legalisering van drugs ter sprake komt. Tussendoor zorgt ze vluchtig voor het doorprikken van een aantal clichébeelden over Europa. Doorgeschoten is gebaseerd op de schietpartij op 20 april 1999 in Littleton in de VS. Het vlot leesbaar en onderbouwde verhaal overstijgt de sensatie en geeft een goed beeld van de omstandigheden waarin een dergelijk drama kon groeien en plaatshebben. Een krachtig verhaal voor een breed publiek.
Eng, beng! Er vlogen gaten in de deur, die ineens van bladerdeeg leek. Meneer Williams dook opzij naar de grond. Ze schieten echt, dacht Janna. Er kwam een groot zwart gat in haar hersens dat alle gedachten opzoog. Haar ogen registreerden dat de broekspijp van meneer Williams langzaam rood werd, maar het drong nauwelijks tot haar door wat dat betekende. 'Liggen,' kreunde Williams. 'Hij heeft een wapen.' Janna liet zich op haar knieën vallen. Ergens besefte ze dat het pijn deed, toch voelde ze amper iets. Ze duwde haar tafel om en verschool zich erachter, hem ondertussen meezeulend naar het achterste hoekje van de klas. Vallende tafels, schrapende geluiden. Niemand liep, iedereen kroop. Als je je maar zo klein mogelijk maakte, werd je misschien wel onzichtbaar. De meeste leerlingen zochten dekking in de hoek bij het raam. Hun gezichten verschrompelden tot het alleen nog ogen waren. De Nederlandse Janna gaat voor een jaar in de Verenigde Staten wonen. Op de Twinstone High School is alles nieuw en veelbelovend. Ze ontmoet Eloy, die als een egel zijn stekels opzet, raspaardje Cassie, en Bud, een jongen die engelen op de muur schildert. Alles lijkt fantastisch, tot de dag waarop twee leerlingen gewapend naar school gaan om daar een bloedbad aan te richten...
Leeftijd: 14+
Keywords: Schoolleven