Stormbreaker. - Horowitz, Anthony, ....-; Van Ewyck, Annemarie, ....- (Wommelgem : Van In, 2007)
ALEX RIDER is veertien als zijn oom vermoord wordt. De Britse geheime dienst MI6 dwingt hem om de missie van zijn oom, die buiten zijn weten geheim agent was, te voltooien. Na een loodzware commandotraining vertrekt Alex naar Cornwall. Hij gaat op onderzoek uit op het domein van multimiljonair Herod Sayle, de bedenker van de blitse Stormbreaker. Sayle wil duizenden exemplaren van die computer cadeau doen aan scholen in heel Engeland. Maar wat is zijn echte bedoeling? Alex probeert erachter te komen, met gevaar voor eigen leven. Stormbreaker is het eerste, nu ook verfilmde boek uit de serie Alex Rider. Dat Bolbliksem nog net als een jeugdboek kan worden geklasseerd, heeft wellicht meer te maken met het feit dat het hoofdpersonage een jaar of 14 is, dan met de inhoud of het verloop van het verhaal. De roman doet immers van begin tot eind een beroep op een lezer die de redelijk moeilijke materie en het hoge criminaliteitsgehalte aankan. Die lezer -- volwassene of jongere -- zal zich hoe dan ook ruimschoots gewaardeerd voelen door de auteur, door de schitterende en volmaakte manier waarop hij het verhaal heeft uitgezet en neergeschreven. De oom/voogd van Alex Rider overlijdt in mysterieuze omstandigheden.
Alex pikt de verklaring niet die hij van de werkgever van zijn oom krijgt en gaat op onderzoek uit. Daarbij komt hij terecht in de bank waar zijn oom werkte; die blijkt een dekmantel te zijn voor een geheime dienst: de M16. Alex' oom was een spion en kwam om bij een van zijn opdrachten. Alex wordt vervolgens onder druk gezet om diezelfde opdracht tot een goed eind te brengen: hij moet, zogezegd als winnaar van een wedstrijd, een paar dagen gaan doorbrengen bij Herod Sayle, hoofd van SayleCom. SayleCom is de producent van de Bolbliksem, een nieuwe, revolutionair uitziende en functionerende computer, waarvan elke middelbare school in Engeland er binnen enkele dagen één zal krijgen. Een schenking van het bedrijf? De M16 vermoedt dat er meer achter zit en probeert te achterhalen wat. Alex moet een loodzware opleiding doorworstelen, wordt vervolgens uitgerust met allerlei aantrekkelijke spionagesnufjes (o.a. een Game Boy waarbij elke spelletjescassette specifieke communicatiemogelijkheden biedt) en begeeft zich dan in het hol van de leeuw. Alex laat zich van een bijzonder ondernemende kant zien, wordt van meet af aan bedreigd, komt op een bepaald moment de bevindingen van zijn oom op het spoor en die leiden hem tot de confronterende ontdekking van waar SayleCom echt mee bezig is. Een spannende, moderne thriller. Hier een daar wat overdreven maar over het algemeen ingenieus, intrigerend, gevarieerd, met uiteenlopende en perfect getypeerde personages, en afgewerkt tot in de kleinste details...
Leeftijd: 12+
Keywords: Verfilmde boeken