De stille pijn van Luca. - Dieltiens, Kristien, 1954- (Wommelgem : Van In, 2007)
Aangrijpend verhaal over de vlucht naar België van de zesjarige Luca tijdens de oorlog in Kroatie in de jaren negentig van de vorige eeuw. Na dertien jaar keert hij met zijn vader terug naar het idyllische dorp van zijn jeugd. Zijn herinneringen aan vroeger komen boven. Al die tijd heeft hij niet kunnen spreken door alles wat hij heeft meegemaakt: de dood van zijn moeder, zusje en zijn zwakzinnige oom Oljo, die hem vertelde over de heks Baba Yaga, die de oorzaak was van alle ruzies en oorlogen in de wereld. Luca voelde zich schuldig toen hij een Romabende ontvluchtte en zijn vriendinnetje Zorka kwijtraakte. De joodse man die hij als verrader beschouwde, bleek juist zijn redder te zijn, die er via het Rode Kruis voor zorgde dat hij bij zijn vader in België kwam. Poëtisch geschreven verhaal met mooie beschrijvingen van de natuur; de zintuigen spelen in de herinneringen een grote rol. Door zijn dromen en het geloof dat al het kwaad door Baba Yaga kwam, bleef Luca hoop houden. Zijn vader zegt: 'Je moet je lot leren dragen en het leven zin geven'. Aan het eind van het verhaal heeft Luca zijn verleden verwerkt en spreekt weer. Op het kaft een afbeelding van Luca met zijn oom in een wagon.
Als jonge volwassene keert Luca terug naar zijn geboortedorp in Kroatië. Tijdens zijn jarenlange verblijf in België heeft hij geen woord meer gesproken. Zijn kindertijd en het abrupte einde ervan heeft hij verdrongen. Hoe dichter Luca zijn land nadert, hoe sterker de herinneringen worden, hoe scherper de beelden. Geruststellende beelden, van zijn beste vriend Vanja, van ma en Jelena, van de houten 'mensen' van pa, de bloemenvelden, de bergen in de verte. Warme herinneringen komen op, herinneringen aan zijn gekke oom Oljo. Hij vertelde Luca talloze verhalen over de boze heks Baba Yaga, die de oorzaak was van alles ruzies tussen mensen volkeren. Maar ook de andere beelden doemen op. Die van dreigende angst, van vrienden die vijanden worden, van haat, verraad en vluchten voor je leven. Die van de moord op zijn familie en zijn ontmoeting met Zorka. Door zijn schuld is ze niet meer teruggekeerd...
Leeftijd: 14+
Keywords: Vluchtelingen