AliASS : algemene leidraad in autismespectrumstoornissen. - De Caluwe, Paulette, ....-; Meganck, Hilde, ....-; Michiels, Carine, ....- (Brussel : Politeia, 2012)
Omgaan met leerlingen met autismespectrumstoornisen (ASS) vergt heel wat van het schoolteam. Vanaf nu is er een boek dat concrete handvatten biedt om autisme binnen een schoolse context te hanteren. Het boek richt zich tot schoolteams, leerkrachten, begeleiders, ouders en andere belangstellenden. In het boek komt de theoretische achtergrond van ASS aan bod met bv. aandacht voor de manier van leren. Maar wat het bijzonder maakt is de heldere en concrete informatie over omgaan met ASS binnen het schools klimaat: pauzes, schooluitstappen, regels en afspraken, straffen en belonen, instructies geven, groepswerk organiseren: wat werkt en wat werkt niet? Verder is er een uitgebreid gedeelte met vakgerichte informatie. Komen aan bod: bewegingsleer, levensbeschouwelijke en humane vakken, talen, wetenschappelijke vakken, creatieve vaardigheden, praktijkles, stage. Ten slotte is er een beknopt hoofdstuk over autisme en tewerkstelling. De voorbeelden en technieken die beschreven worden, zijn vooral van toepassing op leerlingen van het basis- en secundair onderwijs. De schrijfstijl is bevattelijk en concreet: 'AliASS' is een boek om meteen mee aan de slag te gaan.
Keywords: Autismespectrumstoornissen -- Kinderen