De lelievijver. - Thor, Annika, ....-; Weehuizen-Deelder, Emmy, ....- (Wommelgem : Van In, 2005)
Dit is het tweede verhaal over twee joodse zusjes uit Wenen, Steffi en Nelli. Zij werden in 1939 door verschillende families opgevangen op een eiland in het neutrale Zweden. De delen kun je los van elkaar lezen; in Een eiland in zee (2000) kwam de pijnlijke situatie waarin Steffi zit, tot uiting. Nog steeds voelt Steffi zich verloren omdat haar beschermende thuis is weggevallen, maar ze heeft ondertussen de strenge, godvrezende pleegtante beter leren kennen. Voor haar middelbare studies moet zij naar Goteberg, waar ze een onderkomen krijgt bij een doktersfamilie. Ze wordt daar niet als een gezinslid behandeld, alleen de vijf jaar oudere zoon Sven heeft aandacht voor haar. Hij ziet zichzelf als een soort broer, maar Steffie wordt verliefd op hem. De eerste plaats waar hij met haar naartoe wandelt, de lelievijver, wordt haar plek. Op de nieuwe school maakt ze een vriendin, Maj, maar niet alles verloopt rimpelloos. De lerares Duits minacht Steffi vanwege haar afkomst en beschuldigt haar onterecht van spieken. Ze loopt naar de lelievijver en ziet daar Sven met een vriendinnetje. Ze vlucht terug naar het eiland, de enige plek waar ze zich beschermd voelt.Wat dit boek bijzonder sterk maakt, is de haarscherpe verwoording van wat in en rond Steffi leeft. Je kunt zien wat zij ziet en ook voelen wat zij moet verwerken. De auteur zet fascinerende mensen neer. De lelievijver is een metafoor voor Steffies leven. Taaie stengels waarmee de planten vastzitten in de modder van de bodem kunnen je verstikken en hulpeloos maken, maar tegelijkertijd kunnen die je verankeren en doen verder leven, ook al lijken de bladeren dood. En net als een vijver voel je je soms bevroren. Wie Steffi leerde kennen, wil ongetwijfeld nog even bij haar blijven.
Leeftijd: 10+
Keywords: Verliefd zijn