De poorten van Atlantis. - Lagrou, Patrick, 1949- (Wommelgem : Van In, 2005)
De vlotte schrijfstijl zorgt voor een hoog leestempo waardoor Lagrou weer in staat is de lezer alert te houden en geboeid mee te voeren. Buiten de knappe opbouw heeft dit verhaal net als zijn voorgangers de meerwaarde dat er meermaals informatie wordt aangeboden. Dit keer gaat het vooral over walvissen, de Moby Dick en de Atlantislegende. Waar de schrijfstijl van Lagrou net als in Een monster uit de diepte bijzonder fraai verzorgd is en zeer afgewerkt aandoet, merk je wel dat er minder aandacht werd besteed aan taalspel. De poëtische kenmerken die deel twee zo vaak opfleurden, blijven in De poorten van Atlantis achterwege. Qua opbouw steekt dit deel het vorige voorbij, taalkundig blijft het wat in de schaduw staan. Maar beide delen staan vooraan in de rij van goede boeken met kwaliteit als voornaamste troef.
Het derde deel in de succesvolle reeks over Marijn en zijn dolfijnenbroer Derby. Op sommige punten gaat De poorten van Atlantis wat stappen verder dan het tweede deel Een monster uit de diepte, op andere domeinen bevindt het boek zich in de schaduw van deel twee. Marijn en Talitha zijn de hoofdfiguren in een verhaal waarin twee schepen, later drie, elkaar tegenkomen, ontvluchten, najagen... Er is de Moby Dick, een piratenschip in eeuwige strijd met schenders van milieuwetten, tegenover de Tierra, een illegaal jachtschip met als voornaamste doelwit de walvis. Later speelt ook de Polaris zijn rol in het verhaal, een Zuid-Amerikaans onderzoeksschip. Dat de Tierra het in dit boek niet zozeer op de walvissen gemunt heeft, merkt de lezer pas laat. Hoewel er het hele verhaal lang een onderliggend motief op de loer ligt, is de ontknoping groots en verrassend. Zelfs Marijn had niet durven denken dat hij verzeild zou geraken in een politieke kwestie met internationale proporties. De poorten van Atlantis is qua opbouw complexer dan deel twee uit de reeks. Op bepaalde momenten volgt de lezer drie aparte verhaallijnen. Hiertussen wordt soepel gewisseld. De Tierra en de Moby Dick spelen een kat- en muisspelletje tot in Antarctica ook de Polaris met de twee andere schepen in contact komt. Hier zal het spel voor eens en voor altijd uitgevochten worden. Het kluwen wordt ontward en alle eindjes worden perfect aan elkaar geknoopt.
Leeftijd: 12+
Keywords: Walvissen