17. - Nilsson, Per, 1954- (Wommelgem : Van In, 2007)
Göran ziet na jaren zijn zoon Jonathan terug. Hij ligt in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging. Aan zijn bed vertelt Göran zijn levensverhaal. Later doet zijn ex-vrouw Karin hetzelfde. Hun versies blijken nogal te verschillen. Een 'volwassen' jeugdroman, waarin het leven van de 17-jarige Göran in het hippietijdperk en zijn relatie met Karin wordt beschreven. De roman vereist een geoefende lezer die zich goed kan verplaatsen in een andere tijd en in een volwassene die beschouwend terugkijkt op zijn leven en bovendien verschillende, soms tegenstrijdige versies van één verhaal kan verwerken. Laat dit je echter niet van dit prachtboek weerhouden! Het taalgebruik is schitterend, er wordt ware, doorleefde emotie overgebracht en er wordt op overtuigende wijze een beeld geschetst van een voorbij tijdperk. De hoofdpersonen zijn echte mensen, die door schade en schande 'wijs' geworden zijn. De auteur suggereert door Jonathans situatie dat de volgende generatie de fouten van hun ouders herhaalt. Dit blijft echter vaag. De titel is afgeleid van de leeftijd van de hoofdpersonen. Een aanwinst voor de oudere jeugd en jonge volwassenen.
Leeftijd: +14
Keywords: Ouders