Relaties die stukmaken : hoe zorg je voor jezelf en maak je je relaties weer gezond? - Murray, Jill, ....-; de Burlet, Harald, ....- (Amsterdam : Harcourt, 2007)
Het boek begint met verhalen van vrouwen die in een stukmakende relatie zaten. De schrijfster is psychotherapeute in Californië en werkte met mishandelde vrouwen. Liefde is gedrag; een ander heb je niet onder controle, maar wel je eigen gedrag, je eigen gedachten en reacties. Je mag de controle over deze drie niet uit handen geven. Als vrij mens ben je geen slachtoffer; elk misbruik is doelbewust en gebaseerd op aangeleerd gedrag. Zo zijn er allerlei ongezonde relaties: in de liefde, maar ook op het werk of tussen vrienden. Een belangrijke zelfhulpgids omdat een taboe wordt doorbroken. Geschikt voor de doelgroep, maar ook voor hulpverleners.
Vaak genoeg verontschuldig ik mijn vriend voor zijn onaangename gedrag. Ik kan in relaties geen 'nee' zeggen. Mijn kinderen hebben geen respect voor mij. Mijn manager gaat er altijd vanuit dat ik wel wil overwerken zonder dat hij zich bekommert om mijn agenda. Ik kan zomaar een uur met mijn beste vriendin in gesprek zijn zonder dat zij eens naar mij informeert. Mijn ouders zijn eigenlijk altijd kritisch over hoe ik dingen doe en ik krijg nog steeds verwijten. Als je een van deze punten herkent dan zit je waarschijnlijk in een relatie die slecht voor je is, een relatie die je stukmaakt. Je gevoelens worden niet serieus genomen en je behoeften blijven onbeantwoord. Een slechte relatie kan leiden tot energievretende en negatieve gedragspatronen. Die patronen maken dat je je lichamelijk en emotioneel steeds leger voelt. Het is niet eenvoudig om te erkennen dat je in een relatie zit die slecht voor je is. In RELATIES DIE STUKMAKEN nodigt Jull Murray je uit met je eigen valkuilen aan de slag te gaan. Wie negatieve relaties herkent, heeft de eerste stap gemaakt in het opbouwen van gezonde relaties. In welke mate is er sprake van misbruik? Zijn er terugkomende patronen te herkennen? Wat zijn de gevolgen? Hoe kan je je persoonlijke effectiviteit vergroten? Hoe besluit je een nieuwe relatie aan te gaan en voorkom je dat die je stukmaakt? Een interessant en confronterend boek over ongezonde relaties. Wanneer je er in terecht gekomen bent, is het zaak om de omstandigheden positief te veranderen en anders is het weg wezen. Maar wat is een ongezonde relatie? Het is een relatie die je opvreet en verstikt. Dit boek is een zelfonderzoek van wat je zelf aan een dergelijke relatie wilt en moet veranderen. Een belangrijk citaat: 'De meeste mensen hebben liever de zekerheid van ellende dan de ellende van onzekerheid'.
Keywords: Relatietherapie