Ik wil mama én papa, allebei! : over echtscheiding, verwerking, loyaliteit en hulpverlening. - Driesen, Ludo, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Heel wat kinderen lijden onder de echtscheiding van hun ouders. Alle kinderen moeten de echtscheiding van hun ouders verwerken. Tegelijkertijd geraken kinderen overhoop met hun loyaliteitsgevoelens en geraken sommigen zelfs in een loyaliteitsconflict. Loyaliteit en loyaliteitsconflict zijn belangrijke begrippen om het leven van echtscheidingskinderen te begrijpen. De wetgeving rond gezags- en verblijfsco-ouderschap kan een hulpmiddel zijn om een nieuwe vorm van samenleven met respect voor de loyaliteitsgevoelens van de kinderen te vinden. Indien het de ouders niet lukt om constructief met elkaar om te gaan en rekening te houden met de loyaliteitsgevoelens van hun kinderen, staan er allerlei hulpverleners klaar om ouders en kinderen te helpen de conflicten op te lossen en de pijn te verzachten. Ook onderwijsgevenden hebben hier een rol te vervullen. Ieder hoofdstuk wordt geïllustreerd met een voorbeeld uit de klinische praktijk. Dit boek is bedoeld voor ouders en familieleden van echtscheidingskinderen, onderwijsgevenden, psychosociale hulpverleners en juristen. Echtscheiding,verwerking, loyaliteit en hulpverlening bij kinderen zijn de centrale thema's die in evenzoveel delen worden behandeld in dit goed overzichtelijk boek. Als Vlaams klinisch kinder- en jeugdpsycholoog heeft de auteur eerder boeken geschreven over psychopedagogische problemen bij kinderen en jeugdigen. In dit goed gedocumenteerd boek bespreekt hij vanuit diverse kaders de complexe situatie van echtscheiding binnen gezinnen met kinderen. De vier thema's worden in evenveel delen verdeeld over in totaal achttien hoofdstukken. Positief is verder dat de auteur een groot aantal vaktermen in een aparte, verklarende woordenlijst vermeldt en dat hij een boekenlijst heeft samengesteld waar kinderen relevante boeken kunnen vinden, gerangschikt volgens hun leeftijd.
Keywords: Kinderen en echtscheiding