Eet mij : de psychologie van eten, diëten en te veel eten. - Veldhuizen, Ronald, ....- (Amsterdam : Maven Publishing, 2012)
Afvallen is een kwestie van slimme keuzes maken en van discipline. Wie niet afvalt, is dus onverstandig of heeft geen doorzettingsvermogen. Of beide. Of klopt hier iets niet? Eet mij gaat over aankomen en afvallen, over wilskracht, honger, supermarkten en reclames. Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen combineren de nieuwste inzichten in de hersenwetenschap, genetica en fysiologie en maken zo gehakt van de vele misvattingen en fabels over eten, diëten en te veel eten. Op humorvolle en zeer toegankelijke wijze behandelen ze onderwerpen zoals: - Waarom eetgewoonten zo makkelijk tot stand komen en zo moeilijk zijn af te leren. - Waarom ons lichaam geen onderscheid kan maken tussen een dieet en een hongersnoodramp. - Hoe we dagelijks verwikkeld zijn in een ongelijke strijd tegen supermarkten, marketeers en reclamebureaus. - Waarom dikke mannen meer verdienen dan dunne mannen en waarom dit bij vrouwen precies andersom is. - En waarom afvallen meer te maken heeft met het formaat van de borden die je in huis haalt, dan hoeveel wilskracht je hebt. Eet mij gaat over honger, over supermarkten en over reclame. Het gaat over de illusie van diëten en de stigma's van dik zijn.
Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen gaan op zoek naar de ware aard van ons eetgedrag. Ze combineren de nieuwste inzichten uit hersenwetenschap, genetica en fysiologie en laten zien dat iemands gewicht niet zozeer een keuze is, zoals dieetgoeroes ons vaak doen denken, maar voornamelijk afhankelijk is van aangeboren eigenschappen en invloeden uit de omgeving. Op confronterende wijze laten de auteurs zien hoe we, zonder het door te hebben, dagelijks verwikkeld zijn in een ongelijke strijd tegen supermarkten, marketeers en reclamebureaus, die eropuit zijn ons meer te laten consumeren. Ook plaatsen ze de discussie over obesitas in een breder perspectief: onze angst voor overgewicht blijkt behoorlijk ontspoord. Eet mij reikt nieuwe handvatten aan om grip te krijgen op ons eetgedrag. Maar wees gerust: deze handvatten hebben niets te maken met nieuwe diëten of magische ingrediënten, maar alles met de psychologie van eten.
Keywords: Obesitas