De schoonheid van het verschil : waarom mannen en vrouwen verschillend én hetzelfde zijn. - Delfos, Martine (Martine France), 1947- (Amsterdam : Pearson, 2010)
In De schoonheid van het verschil beschrijft Martine Delfos de verschillen tussen mannen en vrouwen. Ze laat zien hoe deze verschillen als tandraderen in elkaar grijpen. Ze geeft geen opsomming van verschillen, maar beschrijft hoe de verschillen met elkaar samenhangen en hoe ze vanuit de evolutionaire rol van man en vrouw betekenis hebben. Van daaruit is ook te begrijpen wat de betekenis van deze verschillen in onze huidige tijd is. Delfos meent dat het voor de emancipatie van man en vrouw noodzakelijk is oog te hebben voor de verschillen tussen hen. Zij stelt dat we mét de biologische stroom mee moeten emanciperen in plaats van ertegen in. Het boek geeft een diepgaand inzicht in de wijze waarop mannen en vrouwen functioneren en de betekenis daarvan voor het aangaan van relaties. Het kan houvast geven in het begrip van relaties tussen mannen en vrouwen. Daarbij ontstaat een diep respect van de eigenheid van mensen en wordt de schoonheid van het verschil duidelijk. De auteur, psychologe, psychotherapeute en publiciste, beschrijft in dit boek, waarvan de eerste editie in 2004 verscheen, hoe verschillen tussen mannen en vrouwen met elkaar samenhangen en hoe deze betekenis hebben vanuit de evolutionaire rol van de seksen. Het boek wil daarmee in de eerste plaats inzicht bieden in verschillen en overeenkomsten in het functioneren van mannen en vrouwen en in de betekenis hiervan voor de relatievorming. Pas wanneer de verschillen tussen de seksen op waarde worden geschat, wordt bovendien emanciperen 'met de biologische stroom mee' mogelijk. In opeenvolgende edities werd de tekst aangevuld met de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Ook in deze vijfde editie is de inhoud op belangrijke punten aangepast en geactualiseerd. Een veelomvattend en wetenschappelijk verantwoord, maar vooral ook prettig leesbaar en toegankelijk boek over sekseverschillen, zowel boeiend voor therapeuten als voor een algemeen, geïnteresseerd lezerspubliek.
Keywords: Rollenpatronen