Taaldidactiek. - Beernink, Rudy, ....-2011; Vreman, Margreet, ....-; van Koeven, Erna, ....- (Amersfoort : ThiemeMeulenhoff, 2001)
Anders gezegd, Taaldidactiek spoort de student aan om zich als een leerkracht basisonderwijs te gedragen. Taaldidactiek kent een opzet in vijf domeinen: vertellen en voorlezen, mondelinge taalontwikkeling, beginnende geletterdheid, gevorderde geletterdheid en taalbeschouwing. Elk domein is op dezelfde wijze opgebouwd. Eerst krijgt de student een kijkje in de praktijk, met daarbij een schets van de competenties die hij in dit domein moet verwerven. Vervolgens neemt hij kennis van actuele inzichten en verschillende opvattingen over het domein. Op basis hiervan vormt hij een eigen mening. Een afsluitende paragraaf verwijst steeds naar aanvullende informatiebronnen, zoals artikelen, boeken en websites. De student kan Taaldidactiek van voor naar achteren doorwerken, maar ook per domein verkennen. Het boek leent zich goed voor zelfstudie.
Een goede taalontwikkeling is voor kinderen essentieel. Als leerkracht moet je die ontwikkeling goed begeleiden en stimuleren. Taaldidactiek helpt hierbij. Het boek bevat levendige praktijkbeschrijvingen met daaraan gekoppelde reflecties en observaties en informatie over de meest recente inzichten op het gebied van taalonderwijs. Een uitstekende voorbereiding op stages en in het kader van werkplekleren. Een goede taalontwikkeling is voor kinderen op de basisschool essentieel. Ze leren lezen, schrijven en communiceren. Ze leren taalverschijnselen herkennen en benoemen. Via taal krijgen ze steeds meer grip op de wereld om hen heen. Het is aan de leerkracht om die ontwikkeling te begeleiden en te stimuleren. De uitgave Taaldidactiek bereidt uw studenten voor op deze belangrijke taak. Stof tot nadenken Taaldidactiek is een inspirerend en uitdagend leer- en werkboek. Het staat vol levendige praktijkbeschrijvingen, met daaraan gekoppeld reflecties, observaties en informatie over de meest actuele inzichten op het vlak van taalonderwijs. Taaldidactiek zet de student aan tot nadenken over zaken waarin hij zelf keuzes moet maken. Het stimuleert hem om een mening te vormen over actuele discussies en ontwikkelingen op taalgebied, en een eigen standpunt in te nemen.
Keywords: Nederlands -- Basisonderwijs -- Didactiek