Aude. - Dieltiens, Kristien, 1954- (Wommelgem : Van In, 2007)
Aude is het langverwachte vervolg op Olrac. Omdat haar moeder doodziek is, gaat Aude op zoek naar een genezer. Ze verlaat haar veilige huisje in de bergen en trekt in de richting van Marseille. De reis is moeilijk en gevaarlijk. Aude wordt lastiggevallen, beschimpt en vernederd. Verdriet overrompelt haar. Om zich veilig te voelen sluit Aude zich aan bij een karavaan van creaturen. Uitgestotenen die vanwege hun mismaaktheid niet meer onder de mensen mogen komen, tenzij om hun kunsten te vertonen of om aan waarzeggerij te doen. Maar of het er wel zo veilig is Â. Ook de zestienjarige Olrac is onderweg. Hij heeft de opdracht gekregen om de vreemde verdwijning te onderzoeken van magister Abelard. Hij reist naar het kasteel van zijn toekomstige vrouw, de zesjarige Margarita. Tijdens zijn verblijf bij de burchtheer Fernando de Borges ontdekt hij dat er nog veel vreemdere dingen gebeuren. De stad leeft in de greep van de angst.De reisbeschrijvingen zijn boeiend en de vele dialogen geven het boek veel vaart. De spanning wordt soms hoog opgevoerd ((o.a. aanhouding van Aude door drie mannen die haar dode moeder ontheiligen). Moeilijke woorden worden onder aan de betreffende pagina verklaard. Het verhaal is verlevendigd met zestien zwartwitillustraties die bij de sfeer van het verhaal passen. Eerder verscheen 'Olrac'*, een boek over de hoofdpersoon op 13-jarige leeftijd, waarin zijn liefde voor Aude ontluikt (won in 2002 de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury). Op de omslag is de hoofdpersoon van het verhaal te zien.
Leeftijd: 12+
Keywords: Middeleeuwen