Junkies. - Burgess, Melvin, ....- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2008)
Gemma en David ('Teer') zijn niet veel ouder dan veertien als ze van huis weglopen. In Bristol komen ze terecht in kringen van krakers en punkers. Ze leren een jong stel kennen dat heroïne gebruikt. Zelf proberen ze het ook en niet lang daarna zijn ze verslaafd. Als Gemma zwanger raakt, keren ze naar huis terug en lijkt alles toch nog min of meer goed te komen. Anderen zijn minder fortuinlijk. Vlot geschreven, realistisch verslag van vier jaren uit het leven van minderjarige junkies. Alle stadia komen aan bod: de verlokkingen van heroïne, het zelfbedrog ('Ik ben niet verslaafd, ik kan er ook afblijven'), de verloedering en het met veel moeite verlost raken van de verslaving. Per hoofdstuk is er iemand anders aan het woord (Gemma, Teer, vrienden, ouders), zodat de geschiedenis vanuit verschillende gezichtspunten wordt belicht. Terloops biedt het verhaal een blik op de grilligheid van menselijke emoties en vriendschappen. Speelt in de jaren tachtig en is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Bekroond met de Guardian Children's Fiction Prize en de Carnegie Medal 1997.
Leeftijd: 14+
Keywords: Drugs