Lijmen / Het been. - Elsschot, Willem, 1882-1960 (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2008)
De kaft van deze 'Salamander klassiek'-uitgave van Elsschots belangrijke tweeluik Lijmen; Het been verwijst rechtstreeks naar de verfilming door Robbe de Hert. Het is interessant het boek te herlezen nadat men de film gezien heeft, omdat dat -- volgens mij -- het herkennen van de kwaliteiten van de film in de hand werkt. Het toont ook aan dat het weinig zin heeft boek en film te vergelijken, gezien het verschil in medium. Lijmen zelf dateert al van voor 1924; Het been, dat er rechtstreeks op aansluit, is veertien jaar jonger. Beide boeken worden al sinds jaar en dag samen uitgegeven. Dat de combinatie een klassieker is, staat buiten kijf. Op een vrij cynische manier vertelt Elsschot hoe Boorman met zijn handlanger Laarmans probeert om argeloze zelfstandigen een (veel te) hoge oplage aan te smeren van een brochure, het Wereldtijdschrift, waarin een lovend artikel over hen opgenomen is. De firma Lauwereyssen gaat aan het zaakje ten onder, maar een lichamelijke handicap van de zaakvoerster brengt een gevoel van wroeging bij Boorman te weeg. Wanneer in het tweede deel blijkt dat de dame in kwestie haar been heeft moeten laten afzetten, probeert Boorman haar het geld terug te bezorgen, maar ditmaal is zij het die het been stijf houdt. Is het tweede deel geheel verzonnen, Lijmen zelf is een zeer autobiografisch getinte roman van Willem Elsschot, die beroepsmatig als Alfons de Ridder in de reclame werkte. De roman vertelt ons veel over reclamepraktijken uit de eerste twee decennia van de 20e eeuw, en uiteraard ook over Alfons de Ridder zelf, die zijn dubbelzinnige houding tegenover deze reclamepraktijken perfect weet te verdelen over de figuren Laarmans en Boorman.
Doelgroep: volwassenen