De ogen van de condor. - Rood, Lydia, 1957- (Groningen : Wolters-Noordhoff, 2008)
Als het Colombiaanse dorp waar de bijna 16-jarige Ramiro, de verteller van dit verhaal woont, wordt overvallen door een paramilitair doodseskader, laten de ouders van zijn vriend Miguel het leven en wordt diens zus Liseth ontvoerd. De beide jongens vatten het levensgevaarlijke plan op om haar te gaan bevrijden. Daartoe sluiten ze zich aan bij de guerrillabeweging FARC waar ze worden ingewijd in de vaak afschuwelijke kneepjes van dit 'handwerk'. Ze ontmoeten Liseth in een dubbelrol als overloopster van de paramilitairen. Het geweld van de guerrilla's gaat hen steeds meer tegenstaan. De situatie escaleert waarna blijkt dat geweld ook voor hen slechts verliezers kent, maar dat het leven toch altijd onverstoorbaar zijn gang gaat, gesymboliseerd door het open einde van deze roman. Dit spannende, in lenige taal geschreven, indrukwekkende en dramatische verslag vol actie geeft onophoudelijk een onthutsend beeld van het dagelijkse geweld in Colombia dat zoveel levensgeluk verwoest. De auteur schreef het naar aanleiding van een verblijf ter plekke, gebruik makend van authentieke verhalen van ontheemden.
Leeftijd: 12+
Keywords: Burgeroorlog -- Colombia