Zaza speelt doktertje. - Freeman, Mylo, 1959- (Wommelgem : Van In, 2012)
Zaza speelt doktertje is een kleurrijk prentenboek van Mylo Freeman over een zwart meisje dat doktertje speelt met haar knuffels. De tekst is kort en telt slechts vijf regels per bladzijde. Bij iedere knuffel verricht Zaza een andere handeling: ze luistert naar het hart ('boem boem boem'), kijkt in de oortjes, neemt de temperatuur op en plakt pleisters. Freeman gebruikt op iedere pagina een andere, felle achtergrondkleur. Alle aandacht gaat uit naar Zaza en de knuffels. Die zijn eenvoudig en duidelijk in beeld gebracht met bonte kleurenpatronen, strepen, bloemen en bollen. De knuffels hebben allemaal een ander formaat, zodat Zaza de ene keer klein is in verhouding tot haar knuffel, de andere keer groot. Ook al worden begrippen als groot en klein niet benoemd, toch leert de peuter al kijkend deze begrippen kennen. Het is aan de verteller om te benoemen wat zichtbaar is op de illustratie, maar niet in de tekst vernoemd wordt, zoals de namen van de attributen in het dokterskoffertje. Peuters vanaf twee jaar doen veel nieuwe ervaringen op. Ziek zijn of een bezoek brengen aan de dokter kan beangstigend of overweldigend zijn. Door deze ervaringen op een warme en aanschouwelijke manier te brengen, krijgt de peuter meer vertrouwen. Het plakken van een pleister geeft troost. Het belangrijkste in dit verhaal is dat iedereen na de controle helemaal genezen is met een kus en een knuffel van Zaza. Zaza is een zwart meisje met speelse vlechten. Jonge kinderen maken in dit boek op een vanzelfsprekende manier kennis met de diversiteit van onze maatschappij . Zaza is een sympathiek hoofdpersonage met wie kleine kinderen zich makkelijk kunnen vereenzelvigen. Het enige wat stoort in deze verder puike uitgave, is het gebruik van het woord 'sipjes'. Dit is een woord dat in Vlaanderen niet wordt gebruikt, maar dat kan makkelijk opgevangen worden door de verteller.
Leeftijd: 2+
Keywords: Knuffels; Spelen-speelgoed