Gezondheidsbevordering op het werk : een handleiding. - Wouters, Els, ....- (Leuven : LannooCampus, 2005)
De Handleiding gezondheidsbevordering op het werkgeeft bedrijven en organisaties een houvast om aan de slag te gaan met gezondheidsbevordering. Het is een leidraad om op een systematische en planmatige manier, veranderingen in het bedrijf of de organisatie te realiseren en daarbij een kwalitatieve aanpak te verzekeren. De handleiding stelt de gebruiker in staat zelfstandig een gezondheidsbevorderend beleid te ontwikkelen, in te voeren en te evalueren. Bij elke stap horen bijlagen: kant-en-klare hulpmiddelen zoals PowerPoint presentaties, vragenlijsten en vergaderagenda's. Deze handleiding hoort bij de andere stappenplannen in de reeks 'Gezondheidsbevordering op het werk'. Deze plannen zijn bedoeld om leefstijlfactoren aan te pakken. Hierbij worden telkens dezelfde 7 stappen doorlopen. Daarnaast biedt de handleiding, via het theoretische kader en de achtergrondinformatie, motieven om gezondheid in de brede betekenis van het woord te benaderen. Werken beïnvloedt de gezondheid. De risico's verbonden aan een onregelmatig werkritme, blootstelling aan schadelijke stoffen, lichamelijke overbelasting of stress, enz. zetten reeds vele bedrijven aan om een gezondheidsbevorderend beleid te voeren.
Deze handleiding vormt een leidraad om projectmatig stap voor stap zulke veranderingen te realiseren. Het stappenplan bestaat uit zeven fasen: men creëert een draagvlak, zet de nodige structuren op, onderzoekt welke behoeften er bestaan, stelt het plan op, voert het uit, evalueert het, brengt de nodige aanpassingen aan en verankert het project. Elke stap is op dezelfde wijze opgebouwd: situering, doelstellingen, aanpak en evaluatie. In bijlagen worden praktische hulpmiddelen, te gebruiken bij de verschillende stappen, gepresenteerd. De handleiding bevat ook een begrippenkader dat informatie levert over de theoretische onderbouwing van het stappenplan. Achtergrondinformatie tracht de lezer te overtuigen van de effecten van de gevolgde strategie. Hier wordt ook de situatie in Vlaanderen weergegeven op het gebied van arbeidstevredenheid, betrokkenheid en arbeidsverzuim. Ten slotte is er ook nog een lijst met nuttige adressen, een literatuurlijst en een trefwoordenregister. Bij de uiteenzetting van het zevenstappenplan worden reële gevallen beschreven die de lezer moeten overtuigen dat 'het werkt'.
Keywords: Arbeid en gezondheid