Speel je wijs : theater, drama en spel voor taalontwikkeling op de basisschool - Smegen, Irma, ....- (Assen : Koninklijke Van Gorcum, 2012)
In 'Speel je Wijs' wordt drama gekozen om kinderen te ondersteunen in hun taalontwikkeling op de basisschool. Het boek biedt meer dan 100 kant-en-klare dramalessen. Het werken met deze methode heeft aangetoond dat het taalniveau van kinderen steeg, en ook verbeterde de sfeer in de groep. Het boek start met achtergrondinformatie over mondelinge taalontwikkeling, effectief woordenschatonderwijs en de combinatie met drama. Daarna komen 50 dramatische werk- en spelvormen aan bod. Je leest verder hoe je het maken van theatervoorstellingen met kinderen tot een succes maakt. Voor elke leeftijdsgroep is een voorbeeldscript toegevoegd. Ook vind je volop voorbeelden van drama als energizer, kunstvak of didactisch middel bij andere vakken. Bij de dramalessen is het belangrijkste doel het vergroten van de woordenschat. Je begrijpt taal namelijk beter als je die ook daadwerkelijk beleeft. Daarnaast is er in de lessen veel aandacht voor coöperatief samenwerken, want spelen doe je immers meestal samen. In de dramalessen is één van de belangrijkste doelen het vergroten van de woordenschat. Je begrijpt taal beter als je die ook daadwerkelijk beleeft. Daarnaast is er in de lessen aandacht voor coöperatief leren en het trainen van sociale vaardigheden. Spel vormt een veilig oefengebied voor de werkelijkheid. 'Speel je Wijs' is geschreven voor iedereen die drama een plek wil geven in het lesprogramma. Het is een boek vol lesideeën, verdieping en inspiratie voor zowel beginnende leerkrachten als ervaren drama- en taaldocenten. Uitleg over 50 didactische werk- en spelvormen met lesvoorbeelden. Ruim 100 kant-en-klare dramalessen.
Keywords: Taalverwerving; Dramatische expressie -- Basisonderwijs -- Didactiek