De actieve voedingsdriehoek - Vanhauwaert, Erika, ....- (Leuven : Acco, 2012)
Al 15 jaar is de actieve voedingsdriehoek het basiseducatiemodel voor gezonde voeding in Vlaanderen. De driehoek geeft weer hoeveel en wat je per dag best eet en hoeveel je moet bewegen om er gezondheidsvoordeel uit te halen. De actieve voedingsdriehoek stelt deze verhoudingen op een heldere manier visueel voor. De actieve voedingsdriehoek bestaat uit negen groepen: lichaamsbeweging, zeven essentiële voedingsgroepen en een restgroep. Evenwichtig eten betekent dagelijks kiezen uit de zeven essentiële groepen en in de juiste verhouding eten. Op die manier komt je lichaam aan voldoende voedingsstoffen en energie. In dit boek wordt van A tot Z uitgelegd waarom de driehoek geen vierkant is, hoe de praktische aanbevelingen zijn opgesteld en op welke wetenschappelijke basis de driehoek is opgebouwd. Je vindt er ook de praktische aanbevelingen per leeftijd, maaltijd, setting of doelgroep en tools om na te gaan hoe je persoonlijke driehoek eruit ziet. Deze en nog andere praktische toepassingen van de driehoek voor de professional zijn in dit boek gebundeld. Een handige gids voor docenten en studenten bachelor voedings- en dieetkunde, diëtisten, voedingsvoorlichters en preventiewerkers.
De in 1997 ontwikkelde ‘voedingsdriehoek' is een basiseducatiemodel dat op een visuele manier de basisprincipes van een volledige voeding voorstelt. In 2004 werd het model verfijnd en verscheen de ‘actieve voedingsdriehoek' met naast de zeven voedingsgroepen en de restgroep ook de toevoeging van een beweeglaag. De auteur, stafmedewerker in de gezondheidszorg, gaat dieper in op de wetenschappelijke basis ervan. Dan volgt een gedetailleerde bespreking van de negen groepen. Voor elke groep vindt men een omschrijving, de dagelijkse aanbeveling en de indelingscriteria. Boeiend zijn de concrete tips en verklaringen die aan bod komen. Drie kortere hoofdstukken behandelen de energieverdeling over de maaltijden, voedings-en beweegtips voor specifieke doelgroepen en didactische spelen en tests. Dit helder geschreven boek is bedoeld voor wie professioneel met voeding te maken heeft, maar is ook voor leken interessant. Kennis van de basisbegrippen uit de voedingsleer is wel nodig. De handige tabellen bieden een meerwaarde.
Inhoudsopgave : 1. Actieve voedingsdriehoek en gezondheidspromotie - 2. Geschiedenis van de actieve voedingsdriehoek - 3. Wetenschappelijke basis van de actieve voedingsdriehoek - 4. De actieve voedingsdriehoek: groep per groep - 5. De actieve voedingsdriehoek uitgedrukt in maaltijden - 6. Voedings- en beweegtips voor specifieke doelgroepen - 7. Spelen en tests met de actieve voedingsdriehoek
Keywords: Voedingsleer