De voedselzandloper : over afvallen en langer jong blijven - Verburgh, Kris, ....- (Amsterdam : Bakker, 2013)
De voedselzandloper biedt een alternatief voor de voeseldriehoek en de voedselschijf. De auteur is opgeleid als arts, is onderzoeker en publicist. Hij specialiseert zich in de biogerontologie, de wetenschap van de veroudering. Zijn voedingsrichtlijnen beogen een betere gezondheid en minder snelle veroudering met gewichtsverlies als welkome bijkomstigheid. De voedselzandloper is een vervanging van de bestaande driehoeken, cirkels en schijven die nu gangbaar zijn als richtlijn voor een gezonde voeding. De auteur is opgeleid als arts, is onderzoeker en publicist. In zijn boek beschrijft hij de wetenschappelijke achtergronden ervan en verduidelijkt de verschillende onderdelen. Hij specialiseert zich in de biogerontologie, de wetenschap van de veroudering. Zijn voedingsrichtlijnen, waarvan de zandloper de samenvatting is, beogen een betere gezondheid en minder snelle veroudering met gewichtsverlies als welkome bijkomstigheid. De theorie wordt uitgebreid maar helder beschreven. Zeer leesbaar voor de geïnteresseerde, maar geen snelle en gemakkelijke kost voor iemand die op zoek is naar een quick fix. Wel fijn is dat elk hoofdstuk kort wordt samengevat. Na de uitleg over de zandloper, bevat het laatste hoofdstuk menu's en recepten. Een verklarende woordenlijst, noten en een trefwoordenregister maken het compleet en bruikbaar als naslagwerk. Een aanvulling op bestaande literatuur, geschikt voor voedingsdeskundigen en de geïnteresseerde leek.