Psychiatrie in de klas : kompas bij opbrengstgerichte handelingsplannen in het onderwijs - Vaessen, Giel, ....- (Antwerpen : Garant, 2012)
Handleiding voor de aanpak van leerlingen met psychiatrische problemen, zoals gedragsstoornissen, AD(H)D, autisme, hechtingsproblemen, borderline, depressies etc. Bij elk probleem staat een korte uitleg, een sterkte/zwakte-analyse, het ontwikkelingsperspectief van de leerling, de doelen waaraan gewerkt moet worden en een plan van aanpak. In elke klas wordt de leerkracht geconfronteerd met een of meer leerlingen met een psychiatrische problematiek. Mede door een verbeterde diagnostiek kunnen deze problemen sneller in beeld worden gebracht en kan de leerkracht daarop beter anticiperen. In dit boek wordt een handelingsplan voor leerlingen met psychiatrische problemen beschreven dat kan dienen als een kompas voor de leerkracht. Onderdelen van een opbrengstgericht handelingsplan zijn de sterkte/zwakte-analyse, het stellen van doelen, het bepalen van de aanpak en de evaluatie ervan. Al deze aspecten worden behandeld bij de beschrijving van gedragsproblemen en -stoornissen, van ADHD, van autismespectrumstoornissen, relationele stoornissen en van angststoornissen en depressies. Vanuit een praktijkervaring van tientallen jaren heeft de schrijver een systeem ontworpen dat erop is gericht om een bijdrage te leveren aan de optimalisering van de kansen van deze leerlingen in het onderwijs en/of voor het verkrijgen van een plek in de maatschappij. Vooral geschikt voor onderwijsgevenden in het basis- en voortgezet onderwijs en voor hen die daarvoor worden opgeleid.
Keywords: Gedragsstoornissen -- Onderwijs; Gedragstherapie -- Kinderen; Handelingsplannen -- Onderwijs; Psychische stoornissen -- Kinderen