Jong verlies : rouwende kinderen serieus nemen. - Fiddelaers-Jaspers, Riet, 1953- (Kampen : Ten Have, 2011)
Wanneer kinderen van dichtbij met de dood in aanraking komen, gaan we vaak te gemakkelijk aan hen voorbij. Laten we kinderen juist bij de dood betrekken en hun verdriet serieus nemen, zegt Riet Fiddelaers-Jaspers met nadruk. Dat geldt zeker ook voor jonge kinderen. Vanuit haar studie en praktijkervaring adviseert de auteur in kwesties als: - Hoe vertel je aan kinderen dat iemand is doodgegaan? - Neem je hen mee op rouwbezoek en naar de uitvaart? - Wat zijn de gevolgen van een ernstig verlies voor de ontwikkeling van een kind? - Hoe gaan kinderen met verlies om en hoe kunnen we hen daarin steunen? Dit boek is een steun voor volwassenen die rouwende kinderen opvangen en begeleiden, zoals ouders, leerkrachten en werkers uit de zorgsector. Het eerste wat bij dit boek opvalt is de zeer gedetailleerde
Inhoudsopgave : . Dit heeft te maken met het feit dat deze uitgave een aangepaste herdruk is naar aanleiding van de doctoraatsverhandeling die de auteur hierover gemaakt heeft. Daardoor zorgt dit boek wel voor een mooie samenvatting van vele opvattingen en ideeën die de laatste jaren rond rouwende kinderen het licht hebben gezien. Voor de meer ervaren lezer die met dit soort literatuur vertrouwd is, is er echter ook erg veel herhaling te vinden in dit boek. Een beetje vreemd is de bewering dat de eerste ervaring met de dood voor de meeste kinderen het sterven van één van de grootouders is. Kinderen in Vlaanderen komen meestal via de natuur voor het eerst in aanraking met de dood: een dode goudvis in de klas, een uit het nest gevallen vogeltje, een overreden poes... Zoals ook wel vaker gebeurt de laatste jaren in dit soort literatuur, worden de opvattingen van Elisabeth Kübler-Ross zeer kritisch tegen het licht gehouden. Naar mijn gevoel worden ze zelfs té eng geïnterpreteerd als zou Kübler-Ross beweerd hebben dat haar opvatting rond rouwverwerking de enige mogelijke was. Wie haar boeken erop naleest, weet dat ook zij beweerde dat de verschillende fasen in de rouwve
Keywords: Rouwproces -- Kinderen