Beter omgaan met de emoties van kleuters : met de methode van 'Het Toverbos'. - Adriaenssens, Peter, 1954-; Jeannin, Niki, ....-; Mertens, Els, 1981- (Tielt : Lannoo, 2009)
Goed leren omgaan met emoties is van groot belang voor de persoonlijke ontwikkeling van jonge kinderen. Dit boek leert hoe je kleuters kunt helpen om te gaan met hun emoties. Gevoelens van onveiligheid en pijn, emoties die voortvloeien uit conflict- of rouwsituaties, maar ook gevoelens van vreugde en trots: kinderen van 2,5 tot 5 jaar kunnen ze vaak moeilijk beheersen. Dit boek toont hoe we door goed te kijken naar kinderen en het spel dat ze spelen, veel kunnen afleiden over hun sociaalemotionele welzijn. Van daaruit kunnen we onze kleuters spelenderwijs sociale vaardigheden bijbrengen. Dit boek introduceert daarvoor onder meer het spel 'het toverbos'. Met deze methode, die dierenpoppen en verhalend materiaal gebruikt, worden kleuters weerbaarder, gaan ze zelf op zoek naar oplossingen en winnen ze aan zelfvertrouwen. Voor ouders, kleuterleiders, leerkrachten, schoolpsychologen en andere begeleiders van kinderen. Het is algemeen bekend dat het leren omgaan met emoties van groot belang is voor de persoonlijke ontwikkeling van jonge kinderen. Ouders en onderwijsmensen zullen zeker al ervaren hebben dat dit gemakkelijker gezegd is dan gedaan. De auteurs van dit boek stellen daarom de methode van 'Het Toverbos' voor. Vooraleer ze deze methode uitwerken, geven ze een stukje theorie. Ze leggen uit wat emoties zijn en hoe die zich ontwikkelen bij jonge kinderen, en ze benadrukken het belang van het spel voor de socio-emotionele ontwikkeling van het kind. Dankzij de vele voorbeelden leest dit deeltje erg vlot. Vervolgens bespreken ze de methode van 'Het Toverbos'. Dat is een soort psychodrama met kinderen. Door gebruik te maken van handpoppen en een rollenspel trachten de auteurs de emotionele wereld van de kleuters te begrijpen. De methode kan zowel op school als thuis worden gebruikt. Naast een stel handpoppen heb je een spelruimte, een volwassen begeleider en uiteraard een groep kinderen nodig. Belangrijk is dat het spelen in groep gebeurt met kinderen van ongevee
Keywords: Sociale vaardigheden -- Kleuteronderwijs